Numărul cazurilor de maltratare a copiilor înregistrate în luna iunie a scăzut sensibil comparativ cu luna anterioară. Serviciul de Prevenire și Intervenție Rapidă în cazurile de Abuz, Neglijare, Exploatare a Copilului din cadrul DGASPC Neamț a intrumentat pe parcursul lunii iunie 31 de cazuri de abuz, dintre care 20 au fost semnalate în mediul urban iar 11 în rural. Spre comparație, în mai au fost intrumentate 53 de cazuri de maltratare a copiilor. În total, pe parcursul primelor 6 luni din acest an s-au înregistrat 324 de cazuri de abuz. „Reducerea cazurilor de maltratare a copiilor este îmbucurătoare și sperăm să fie o situație de durată, nu doar una de moment. Din păcate, în ciuda acestor cifre, înregistrăm mult prea multe abuzuri semn că societatea încă este prea tolerantă și permisivă la astfel de practici. Se constată totuși o ușoară schimbare a mentalităților și o implicare mai mare a autorităților locale și a comunităților dar încă suntem departe de situația ideală în care toți copiii ar trebui tratați cu respect și iubire, astfel încât să se dezvolte armonios și să crească într-un mediul cald și securizat“, a declarat Cristina Păvăluță, director general al DGASPC Neamț.
Cele mai multe cazuri de abuz semnalate în iunie au fost de neglijare, fiind 17 copii în această situație, dintre care 14 proveneau din mediul urban iar restul din rural. Ca urmare a neglijării severe a nevoilor de dezvoltare, pentru 5 copii specialiștii Serviciului Abuz au propus instituirea unor măsuri de protecție în regim de urgență, pentru unul instituindu-se plasamentul într-un centru rezidențial iar pentru ceilalți 4 plasamentul la asistent maternal profesionist. Au mai fost câte 2 cazuri de abuz fizic, comportament delincvent, abuz emoțional și dispariții și s-au mai înregistrat 3 cazuri de abuz sexual. S-au înregistrat și 3 cazuri de repatriere, acest lucru presupunând demersuri pentru aducerea a 2 copii din Franța și unul din Italia care se aflau în evidența serviciilor de asistență socială din țările respective deoarece fuseseră victime ale abuzurilor. În toate aceste cazuri a fost obținut acordul rudelor din România de a se ocupa de ei, astfel încât, la revenirea în țară, minorii vor ajunge în familiile lărgite.
Tot în luna iunie, Comisia pentru Protecția Copilului Neamț a hotărât instituirea măsurii de supraveghere specializată în cadrul familiei pentru un adolescent care a săvârșit fapte penale dar nu a împlinit vârsta răspunderii penale. Toate evaluările efectuate pe parcursul lunii anterioare s-au realizat cu sprijinul autorităților locale și în toate cazurile s-a oferit sprijin, asistență și consiliere copiilor dar și familiilor.