„Luna Căpșună” fenomen rar pe cerul României în această seară

„Luna Căpşună”, numită și „Luna Roz” sau „Luna Trandafir”, va putea fi observată, astăzi, pe cerul României începând cu ora 20:46, maximul eclipsei fiind la ora 22:25. Aproape jumătate din discul Lunii se va afla în penumbra Pământului

Potrivit Observatorului Astronomic Amiral „Vasile Urseanu”, astăzi, 5 iunie, stați cu ochii pe cer de la începutul răsăritului Lunii.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Luna se va ridica deasupra orizontului de la ora 20:42. La numai patru minute după răsărit, ea va intra în penumbra planetei noastre și se va produce o eclipsă prin penumbră, acoperire de aproape 50%.

Trebuie să aveți un orizont estic liber pentru această eclipsă. Luna se va ridica până la 14° deasupra orizontului la maximul eclipsei, adică la 22:25, ceea ce înseamnă că o sa fie foarte jos.

Când vorbim de eclipse prin penumbra, vorbim de o întunecare ușoară a discului lunar, nu se va înroși și nici nu va dispărea parțial sau complet. Luna va ieși din penumbră la ora 00:04.

Tot astăzi, se produce faza de Lună Plină la ora 22:18, aflându-se în partea opusă față de Soare.

După eclipsă, puteți identifica cu ajutorul Lunii, stelele din constelația Scorpius. Sub Luna Plină veți avea trei stele una sub cealaltă, care fac parte din „cleștii” scorpionului, iar steaua din stânga lor, foarte roșiatică, este Antares. O stea supergigantă roșie, la sfârșitul vieții.

Denumirea de „Luna Căpşună” vine de la triburile nativ americane. Eclipsa spectaculoasă coincidea cu momentul în care se culegeau căpșunile.

PUBLICITATE