Lovești un profesor, ajungi la închisoare doi ani și jumătate. Legea a fost adoptată

Profesorii primesc statut de autoritate publică și vor beneficia de protecția acordată similar funcțiilor de autoritate publică.

Plenul Senatului a adoptat, luni, cu 75 de voturi pentru şi 24 împotrivă, în calitate de for decizional, legea majorează cu o treime pedepsele pentru agresorii cadrelor didactice.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Proiectul de lege vizează învestirea personalului didactic de predare, de conducere, de îndrumare şi de control din învăţământul preuniversitar cu statutul de autoritate publică pe timpul şi în legătură cu îndeplinirea atribuţiilor de serviciu.

Concret, agresorii cadrelor didactice riscă pedepse mai mari cu o treime decât în mod normal, în cazul violenței fizice sau verbale, prevede noua lege. Dacă în prezent cel care amenință un profesor poate primi până la un an de închisoare, în baza noii legi pedeapsa ajunge la un an și patru luni, potrivit documentului.

În cazul lovirii sancțiunile sunt și mai mari, de până la doi ani și jumătate de închisoare.

Dacă vinovatul are mai puțin de 14 ani, atunci nu va răspunde penal, iar în cazul celorlalți minori pedeapsa se înjumătățeste.

Conform expunerii de motive a proiectului, peste 70.000 de profesori români au fost, cel puţin o dată, jigniţi, ameninţaţi sau chiar loviţi de către elevi sau părinţi. Studiul a fost făcut în 1.200 de şcoli, cu un număr total de 586.000 de elevi. Dintre aceştia, 2.400 au recunoscut că şi-au insultat sau înjurat profesorii, iar aproape 200 au mărturisit, unii dintre ei cu mândrie, că au bătut, cel puţin o dată, un cadru didactic.

Legea este contestată de elevi, care vor să sesizeze Avocatul Poporului şi au trimis o scrisoare deschisă către preşedintele României.

PUBLICITATE