Lista țărilor cu risc epidemiologic. Spania iese din zona roșie, Austria intră în zona galbenă (2 septembrie)

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a publicat noua listă cu clasificarea țărilor în funcție de rata de incidență cumulată a cazurilor de COVID. Lista intră în vigoare începând cu data de 5 septembrie, ora 00.00.

Spania a ieșit din zona rosie fiind acum în zona galbenă, unde este și Bulgaria.

 

Modificările în cadrul listei sunt:

  • în zona roșie au intrat:

Serbia, Estonia, Albania, Tunisia, Mauritius, Jamaica, Liban, Palestina, Belize, Antigua și Barbuda, Suriname și Brunei Darussalam;

  • în zona galbenă au intrat:

din zona roșie, în urma scăderii incidenței: Spania, Liechtenstein și Maroc;
din zona verde, în urma creșterii incidenței: Norvegia, Austria, Bosnia Herțegovina, Luxemburg, Vietnam și Emiratele Arabe Unite;

  • în zona verde au intrat:

Finlanda, Malta, Andorra, Groenlanda și Bonaire, Saint Eustatius și Saba.

Persoanele care vin din zona galbenă nu intră în carantină dacă sunt vaccinate împotriva COVID-19, au trecut prin boală sau prezintă un test PCR, nu mai vechi de 72 de ore. Dacă o persoană vine din zona roşie, fie este vaccinată sau trecută prin boală, fie intră în carantină. Testul nu mai scuteşte de carantină.

Măsura carantinei se aplică pentru 14 zile, dar rămâne valabilă şi prevederea potrivit căreia dacă o persoană carantinată face un test COVID-19 în a opta zi de carantină şi rezultatul e negativ poate ieşi din carantină în a zecea zi.

Sunt scutiți de carantină copiii sub 6 ani, fără condiții, și cei cu vârste între 6 și 16 ani, dacă au un test COVID negativ.

În plus, sunt scutiți de carantină cei care stau mai puțin de 3 zile pe teritoriul României.

Documentul cu lista țărilor și incidența îl puteți citi AICI

lista tari