Liceenii de la Colegiul Național „Calistrat Hogaș” – protagoniștii unui spectacol internațional promovat de FRANCE 3

În luna octombrie 2017, un grup de 12 liceeni de la Colegiul Național «Calistrat Hogaș» a făcut parte din distribuția unui spectacol de excepție – rezultat al unui parteneriat strategic european încheiat  între instituția pietreană și IES ALVAR NUNEZ – Jerez de la Frontera (Spania) și EPLEFPA – Rethel (Franța) în cadrul programului de finanțare ERASMUS+. Aflați în Franța, tinerii români au lucrat timp de două săptămâni alături de colegii lor sub coordonarea a doi artiști francezi, membri ai companiei «Les Escargots Ailés», coregrafa Sybille Planques și specialistul în acrobație aeriană André Mandarino în vederea punerii în scena-manej a centrului ecvestru din Rethel a spectacolului ETREINTE. Tematica proiectului ERASMUS+: percepția imaginii calului în culturile fiecărei țări participante. Produsul final: o reprezentație în care teatrul se îmbină cu acrobația aeriană și coregrafia, acompaniate muzical de profesioniștii formației FalKor, într-un spațiu non-conformist, un manej de echitație.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Avanpremiera spectacolului a fost urmărită și de reporteri ai canalului de televiziune FRANCE 3 care i-a dedicat un reportaj în cadrul știrilor regionale.

Îmbrăcând roluri comice sau tragice, antrenându-și corpul într-o coeziune de simboluri care să întregească mesajul spectacolului inspirat din «Metamorfozele» lui Kafka într-un scenariu rescris în urma documentării minuțioase și a experimentelor artistice derulate în cadrul atelierelor din cadrul proiectului organizate în Spania în luna martie și în România în luna mai, liceenii europeni au mărturisit în cadrul reportajului beneficiile unui demers artistic, intercultural și de dezvoltare personală inegalabil. Ei au reunit spontaneitate, creativitate, sensibilitate, seriozitate, au descoperit posibilitatea de a-și depăși limitele într-un vis împlinit, acela al realizării un spectacol profesionist, în cadrul a trei reprezentații care au uluit publicul din Franța.

«Un vis pe care acești tineri refuză să îl uite.» – după cum conchide reporterul FRANCE 3.

La nivel local, proiectul va continua să genereze acțiuni tematice dedicate și comunității pietrene.

(prof. Alina Baluș) 

PUBLICITATE