Liberalii nemțeni și directorul CNAIR, despre proiectele mari de infrastructură vitale pentru Piatra-Neamț

Directorul CNAIR, Cristian Pistol, a vizitat astăzi șantierele din Neamț și a discutat despre proiectele majore de infrastructură într-o conferință de presă alături de liderii PNL Neamț. Printre subiectele de importanță majoră s-au numărat drumul expres Piatra-Neamț – Bacău și varianta ocolitoare a municipiului.

Directorul Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), Cristian Pistol, a făcut o vizită de lucru în județul Neamț, inspectând proiectele de infrastructură și participând la o conferință de presă organizată de PNL Neamț.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

La conferința de presă au luat cuvântul Cristian Pistol, primarul municipiului Piatra-Neamț, Andrei Carabelea, și președintele PNL Neamț, George Lazăr.

Discuțiile s-au concentrat pe două proiecte majore care vor influența semnificativ dezvoltarea economică și mobilitatea în zonă: drumul expres Piatra-Neamț – Bacău și varianta ocolitoare a municipiului Piatra-Neamț.

„Mulțumesc în primul rând că a dat curs invitației noastre domnului director general al CNAIR și îi mulțumesc colegului și prietenului meu George Lazăr că a facilitat această întâlnire și această vizită în Neamț a domnului director general.

Mulțumesc de asemenea colegilor liberali prezenți la această întâlnire pentru că vorbim despre teme primordiale pentru a asigura dezvoltarea economică a zonei Piatra-Neamț, vorbim despre stadiul în care se află drumul expres și despre stadiul în care să se află un alt proiect major de investiții pentru municipiul Piatra-Neamț, respectiv varianta ocolitoare a orașului.” – a declarat primarul Andrei Carabelea.

Directorul CNAIR a prezentat detalii despre stadiul lucrărilor la autostrăzile A7 și A8, care sunt esențiale pentru conectivitatea regiunii. De asemenea, a transmis că studiul de fezabilitate pentru drumul expres Bacău – Piatra-Neamț este foarte avansat și se așteaptă finalizarea lui în aproximativ o lună, urmând să se demareze procedurile de achiziție publică.

În privința variantei ocolitoare a Piatra-Neamț, a fost semnat un protocol cu Consiliul Județean Neamț în august 2022, dar proiectul a întâmpinat întârzieri în achiziția studiului de fezabilitate.

În ceea ce privește drumul expres Bacău – Piatra-Neamț, pot să vă spun că suntem foarte avansați cu studiul de fezabilitate. În aproximativ o lună vom finaliza acest studiu, de asemenea vom avea și acordul de mediu care în momentul de față se află în procedură, urmând ca ulterior să aprobăm indicatorii și să demarăm procedura de achiziție publică pentru proiectare și execuție lucrări.

Într-un parteneriat cu Consiliul Județean Neamț avem varianta ocolitoare Piatra-Neamț având o lungime de aproximativ 8 km. Protocolul cu Consiliul Județean a fost semnat în 2022 în luna august. Din păcate a trebuit să comutăm și sursa de finanțare pentru că el era finanțat din POIM, această axă închizându se la sfârșitul anului trecut și ar trebui să l comutăm pe noul program de transport, cel actual. Îmi doresc ca Consiliul Județean să demareze cât mai repede licitația pentru achiziționarea studiului de fezabilitate astfel încât să vedem și această investiție că intră pe un traiesct normal și că se va putea realiza.” – a spus directorul CNAIR, Cristian Pistol

Întârzierile Consiliului Județean au fost criticate și de George Lazăr, care a promis că, în colaborare cu administrația locală, după alegerile din 9 iunie, va accelera procesul pentru a asigura că acest proiect vital devine realitate.

A fost o discuție extrem de aplicată și importantă pe care am avut o împreună și domnul primar Andrei Carabelea și cu domnul Cristian Pistol, împreună cu colegii din localitățile pe unde va trece exact drumul expres Piatra-Neamț – Bacău.

Cred că e foarte important să vorbim despre dezvoltare în județul Neamț despre dezvoltarea infrastructurii rutiere mari, pentru că nu poți să vorbești de dezvoltare într-un județ, într-un municipiu, într-o zonă, dacă nu vorbești de infrastructură mare și drumuri de mare viteză, fie că vorbim de autostrăzi (A7, A8) sau în municipiul Piatra-Neamț și zona metropolitană discutăm despre drumul expres.

Acest proiect este un proiect vital pentru municipiul Piatra-Neamț, pentru întreaga zona a bazinului Roznov-Costișa pentru că Piatra-Neamț și Piatra-Neamț Metropolitan fără acest drum expres este aruncat practic de la circuitul infrastructurii rutiere mari.

Legat varianta ocolitoarea municipiului Piatra-Neamț vorbim de un contract semnat împreună cu Consiliul Județean Neamț în august 2022. Suntem la aproape doi ani de când s-a semnat acest protocol, doi ani în care Consiliul Județean Neamț, din păcate și din nefericire, nu a făcut pași importanți în a accelera procedura de achiziție a studiului de fezabilitate și suntem astăzi într-un moment de întârziere. O astfel de întârziere costă bani și pierde dezvoltare.” – a declarat președintele PNL Neamț, George Lazăr

Această situație este inacceptabilă pentru liderul PNL, care a exprimat o dorință clară de a vedea proiectele avansând mai rapid.

Acesta a accentuat necesitatea unei colaborări mai bune și mai eficiente între autoritățile locale pentru a asigura că Neamțul nu rămâne în urmă în privința infrastructurii esențiale.

În spiritul acestor obiective, Lazăr a promis că, în parteneriat cu administrația locală și sub noua sa conducere, va face tot posibilul pentru a elimina obstacolele birocratice și pentru a accelera toate procesele necesare care vor aduce aceste proiecte de infrastructură la realitate.

Prin aceste declarații, George Lazăr nu doar că își asumă un angajament clar față de dezvoltarea Neamțului, dar setează și un ton de urgență pentru toți cei implicați în planificarea și executarea proiectelor de infrastructură în regiune.

PUBLICITATE