”Legea porcului” va schimba radical modul în care aceștia vor fi crescuți în gospodărie

Legea porcului urmează să reglementeze modul în care se cresc suine în România. Noua legislație va include și prevederi pentru micii crescători de porci, mai exact țăranii care țin în gospodărie porcii pentru autoconsum.

Robert Chioveanu, președintele Autorității Naționale Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, a anunțat o serie de măsuri care vor schimba modul în care porcii vor fi crescuți atît în propria gospodărie a fiecăruia cât și în ferme.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Ne-am propus să elaborăm, pentru a veni cu o reglementare mult mai puternică, o Lege a porcului care să reprezinte exact modalitatea de creştere a porcinelor pe teritoriul ţării, cu prevederi concrete privind activităţile din domeniu, cu atribuţii şi competenţe ale autorităţilor şi instituţiilor publice implicate în domeniul creşterii porcinelor şi prevenirii răspândirii şi combaterii bolilor porcinelor.

În primul rând, acel gospodar trebuie să înţeleagă că, dacă va creşte porci doar pentru consumul propriu, pentru familia sa, trebuie să respecte nişte condiţii minime de biosecuritate, respectiv să igienizeze spaţiile, adăposturile unde sunt deţinuti porcii, că nu poate să intre în gospodărie cu încălţămintea şi îmbrăcămintea cu care merge pe stradă sau în pădure, să existe o zonă unde să se dezinfecteze la intrarea în gospodărie.

De asemenea, el nu trebuie să hrănească animalele cu resturi alimentare sau alimente care provin din carnea de porc gătită în familie. Deci, repet, cei care vor creşte porci pentru consumul propriu trebuie să respecte nişte reguli minime de biosecuritate, iar în momentul în care doresc să sacrifice şi să consume acel porc doar în cadrul familiei nu intervin alte probleme.

În momentul de faţă există ordinul MADR nr. 538 din 2019, elaborat de fostul ministrul al Agriculturii, Petre Daea, în care a fost stabilit un număr de maxim de 5 porci care pot fi crescuţi în gospodăriile populaţiei.

În cazul în care va creşte mai mulţi porci pentru a-i putea comercializa, în funcţie de numărul acestora, va intra într-un alt tip de exploataţie şi atunci va trebui să se autorizeze şi să îndeplinească condiţiile specifice de creşterea porcinelor.

De asemenea, trebuie să avem un mod de organizare a creşterii suinelor pe teritoriul României, bineînţeles cu răspunderi şi sancţiuni pentru nerespectarea reglementărilor, cu obligaţii pentru deţinătorii de porcine, pentru administratorii crescătoriilor de vânat şi ai complexurilor de vânătoare de mistreţi”, a declarat Chioveanu într-un interviu acordat Agerpres, preluat de către agrointel.ro.

Șeful ANSVSA spune că actul normativ va fi demarat în acest an, având în vedere și presiunea de la nivel european pentru a reglementa creșterea suinelor, în contextul prezenței și pierderilor cauzate de pesta porcină africană.

PUBLICITATE