Lecție de șantaj la Romsilva: cum se eliberează funcții pentru membrii de partid

Un reportaj marca Recorder scoate la iveală o adevărată lecție de șantaj în Guvernul României: cum se eliberează funcții pentru membrii de partid.

Personajul principal al investigațiilor făcute de jurnaliști este bunul prieten al deputatului de Neamț Mugurel Cozmanciuc, Secretarul de stat de la Mediu – Gelu Puiu.

ACTUALIZARE: În urma dezvăluirilor apărute în presă, Gelu Puiu și-a depus demisia în această după-amiază.

Gelu Puiu a fost membru al Biroului Politic Județean PNL Neamț în perioada în care Mugurel Cozmanciuc a poposit în județ.

Între cei doi este o relație atât de apropiată, încât soția deputatului nemțean este angajată ca șefă de cabinet al secretarului de stat Gelu Puiu, iar un director de instituție deconcentrată din Neamț a fost angajat mai întâi la cabinetul acestuia, apoi transferat la Neamț, pe filiera ”Cozmanciuc”.

Așadar, pe Cozmanciuc și pe Gelu Puiu îi unesc foarte multe lucruri, interese și prietenii, ambii trăgându-se din zona Câmpulung Moldovenesc.

Investigația celor de la Recorder arată cum mai mulți șefi de direcții silvice din întreaga țară au fost schimbați din funcție în urma unei campanii de șantaj coordonate de la vârful Ministerului Mediului.

Din înregistrări rezultă că omul care a pus în practică această operațiune a fost secretarul de stat Gelu Puiu, aflat și astăzi în aceeași funcție. Acesta s-a lăudat în fața apropiaților că a schimbat peste 20 de directori din sistemul silvic prin aceeași metodă: amenințându-i cu controale care sigur vor descoperi o neregulă.

Mai departe, Gelu Puiu îi raporta ministrului Costel Alexe, care se interesa dacă funcțiile din țară au fost eliberate.

Este o nouă dovadă că politizarea instituțiilor publice continuă și este girată de la cel mai înalt nivel. Dar dincolo de asta, este și o lecție despre cum se transformă oamenii ajunși în funcții de putere. De la tonul vocii, care capătă niște inflexiuni pline de importanță, până la cinismul cu care ajung să schimbe destinele altor oameni, precizează sursa citată.

Investigatorii arată că și Neamțul se află printre județele în care liberalii și-au pus directori ”conveniți” la partid. Șeful Direcției Silvice Neamț este Valentin Tămăslăcaru, pus în iunie 2020.

Despre modul în care Direcția Silvică Neamț își ascunde bugetele de cheltuieli și organizează licitații despre care opinia publică află cu 4 ore înainte, puteți citi aici și aici.