„Lada cu zestre” la Piatra-Neamț: Câștigătoarea premiului ,,Neculai Popa” (FOTO)

În acest weekend, municipiul Piatra-Neamț a găzduit Festivalul de Artă Populară „Lada cu zestre” – ediţia a XV-a, organizat de Consiliul Judeţean Neamţ şi Complexul Muzeal Naţional Neamţ.

Deschiderea manifestării a avut loc vineri, 21 mai 2021. Şi în acest an s-a acordat Premiul „Neculai Popa” pentru artă populară autentică, în urma aprecierilor făcute de specialiştii Complexului Muzeal Naţional Neamţ.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

În cadrul ediţiei a XV-a a Festivalului de Artă Populară ,,Lada cu zestre”, juriul de specialitate format din artisti plastici, muzeografi şi jurnalişti, a desemnat-o pe doamna Veronica Hojbotă din Mănăstirea Humor, Suceava, câştigătoarea Premiului ,,Neculai Popa” pentru artă populară autentică.

Demna reprezentantă a Bucovinei a învăţat să ţeasă şi să coasă de la mama ei, care a învăţat de la bunica. La rândul ei, Veronica Hojbotă a transmit mai departe meşteşugul.

În îndelungata sa activitate, sute de cămăşi de sărbătoare, catrinţe şi trăistuţe au fost lucrate în stative şi/sau cusute cu acul: pasiune, migală şi măiestrie, frumosul suflet al ţărăncii noastre pus într-o ţesătură!

Prezenţă modestă şi discretă, care lasă lucrurile „să vorbească” pentru ea, tanti Veronica a primit premiul cu lacrimi de emoţie”. – au anunțat reprezentanții Complexului Muzeal Național Neamț.

Reamintim că după o pauză de 1 an, provocată de pandemie, meşterii populari și-au dat din nou întâlnire la Piatra-Neamţ cu tipuri de produse deja consacrate sau cu lucruri noi, realizate tot în spiritul tradiţiei, la care au muncit în toată această perioadă.

Spre deosebire de ceilalți ani, când acest festival era amplasat în Parcul Tineretului din Piatra-Neamț, reprezentanții Primăriei Piatra-Neamț au decis ca în acest an să se desfășoare în Piața Ștefan cel Mare, circulația rutier pe strada din fața parcului fiind blocată.

În acest weekend, cei peste 40 de meșteri populari au prezentat principalele obiecte ale artei populare (obiecte de ceramică, din lut, lemn, sticlă sau piatra, textile de interior sau piese și accesorii de port popular, icoane, ouă încondeiate etc.)

Sunt peste 40 de meșteri populari, majoritatea din regiunea moldovei, dar avem și invitați speciali din Baia Mare, Târgu-Mureș, Reghin și Ciucurești. unii dintre meșteri sunt colaboratori vechi, au venit de la prima ediție, din 2006, sunt câștigători ai premiului «Neculai Popa», alții sunt meșteri noi (așa cum este meșterul sticlar Rotar Alexandru din Târgu-Mureș).

Fiecare dintre acești meșteri au așteptat cu emoție întâlnirea cu publicul nemțean, pentru că în toată această perioadă au stat acasă și au lucrat.” – ne-a declarat coordonatorul festivalului, muzeograful Florentina Buzenschi.

PUBLICITATE