Laboratorul de toxicologie din Neamț, dotat cu tehnologie revoluționară (VIDEO)

Laboratorul de toxicologie al Serviciului Județean de Medicină Legală Neamț este acum dotat cu o nouă linie tehnologică de vârf, capabilă să detecteze peste 100 de tipuri de droguri, grație unei sponsorizări a firmei Kober.

Serviciul Județean de Medicină Legală Neamț a făcut un salt semnificativ prin inaugurarea unei noi linii tehnologice pentru determinarea toxicologică.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Această achiziție echipează laboratorul de toxicologie cu capacitatea de a detecta peste 100 de tipuri de medicamente și droguri, atât din sânge, cât și din urină, fiind singura cu această performanță aflată în dotarea serviciilor de medicină legală din țară.

Valoarea totală a acestor aparate, sponsorizate de firma Kober, se ridică la 200.000 de euro.

Dezvoltarea rapidă a traficului de droguri și scăderea alarmantă a vârstei consumatorilor la copii de doar 10-11 ani au determinat nevoia unei acțiuni rapide și eficiente din partea autorităților. Medicul legist Serghei Ciuchilan evidențiază gravitatea situației, descriind consumul de droguri ca o „epidemie” și o „problemă de securitate națională”.

Dacă vârsta consumatorilor a scăzut dramatic în ultimii ani și se întâlnește la copiii de 10-11 ani, traficul acestor substanțe crește cu o rapiditate uimitoare, așa încât vorbim de o epidemie de droguri care a devenit o problemă de securitate națională.” – a declarat medicul legist Serghei Ciuchilan.

Mai jos, mesajul firmei Kober:

Responsabilitatea socială este un concept esențial în mediul de afaceri, un concept ce ne amintește că fiecare organizație are o responsabilitate morală de a contribui la bunăstarea și progresul societății în ansamblul său. Este un angajament de a acționa în mod etic și cu grijă față de comunitățile din care facem parte, comunităti ce contribuie în mod esențial la succesul nostru. Fiecare gest de responsabilitate socială, indiferent cât de mic sau de mare, este un pas în drumul spre construirea unei lumi mai echitabile și mai sustenabile. Iar fiecare drum începe cu un pas.

De ce?

Unul din aspectele îngrijorătoare ale vieții moderne este consumul de droguri în rândul tinerilor. Aflați mereu în căutare de aventură și experiențe noi, aceștia se expun, fără să-și dea seama, unor riscuri semnificative ce pot avea ulterior consecințe dramatice.

În ciuda eforturilor depuse de către toate părțile implicate, această problemă rămâne de actualitate. Este extrem de important ca tinerii să aibă în permanență acces la programe eficiente și bine structurate de identificare a riscurilor asociate consumului de substanțe interzise, dar și de intervenție și recuperare a celor afectați de depedendență.

Am ales să fim parte din soluția acestei probleme. Am ales să susținem instituțiile ce răspund acestei provocări în fiecare zi. Printre ele se numără și Serviciul Județean de Medicină Legală Neamț, serviciu ce contribuie cu profesionalism la investigațiile și procesele judiciare, furnizând întotdeauna informații exacte și absolut necesare.

Contribuția noastră la acest proiect

În acest context, echipa Kober a decis să sprijine activitatea acestui serviciu, contribuind la achiziționarea unor echipamente de ultimă generație: un sistem HPLC pentru separare toxicologică și un spectrometru de masă pentru analize toxicologice.

Sistemul HPLC (High Performance Liquid Chromatography) separă, identifică și cuantifică în mod rapid și precis compușii chimici prezenți în mostrele biologice de sânge, salivă sau urină.

De cealaltă parte, Spectrometrul de masă oferă informații despre masa moleculară și structura moleculară a substanțelor chimice prezente în mostrele de droguri. Valoarea tototală cestor investiții depășește 200 000 Euro.

Cu ajutorul acestei aparaturi de ultimă generație, substanțele interzise vor putea fi identificate mult mai rapid și mai precis. În plus, cazurile vor putea fi investigate într-un mod mai detaliat, iar măsurile luate împotriva rețelelor de distribuție de stupefiante vor fi mult mai eficiente.

În concluzie, angajamentul Kober față de comunitatea din care face parte este furnizarea în permanență a resurselor necesare combaterii consumului de droguri și promovarea unui stil de viață cât mai sănătos. Pentru că numai împreună putem construi un viitor mai sigur și mai sănătos pentru copiii noștri!

PUBLICITATE