La Piatra-Neamț „tradiția” continuă. Fără grătare în minivacanța de 1 mai

Minivacanța de 1 Mai se anunță, în general, cu vreme bună, temperaturile ajungând duminică și luni la peste 14-15 grade.

Astfel, multe persoane aleg să petreacă weekendul și timpul liber în mijlocul naturii, unde, de cele mai multe ori, utilizează surse de foc în spații deschise, mai ales pentru activitățile gen picnic sau camping.

Pietrenii care nu stau „la curte” pot să meargă în locuri special amenajate de autoritățile locale, conform legii.

Începând din 2012, legea privind desfăşurarea activităţilor de picnic prevede amenzi drastice pentru cei care fac grătare în zonele neamenajate, amenzi care pot ajunge până la 5.000 de lei.

Astfel, majoritatea orașelor și-au amenajat zone specifice pentru picnic, îngrădite, dotate cu puncte de colectare selectivă, toalete ecologice, locuri speciale pentru foc, echipate cu grătar.

În 2012, când a fost promulgată Legea Picnicului, în județul Neamț exista un singur spațiu amenajat potrivit legii pentru activități de picnic: la Ștrandul din Piatra-Neamț.

Acolo a funcționat un astfel de loc special amenajat până în anul 2021, când actualul primar Andrei Carabelea a decis să desființeze acea zonă.

De atunci, nu s-a schimbat nimic (deși au fost promisiuni), iar astăzi singura zonă în care se puteau face grătare în Piatra-Neamț a rămas pustie.

Așadar, pe raza municipiului Piatra-Neamț, nici în acest an nu se pot face nicăieri grătare, în spații publice.

Pietrenii au, totuși, o soluție, în municipiul Roman, acolo unde primarul a anunțat că zona de picnic din Ștrand a fost deschisă din a doua zi de Paște.

„Foișoarele, prevăzute cu grătar, apă curentă și energie electrică sunt într-o stare impecabilă pentru toți cei care doresc să petreacă timp în aer liber. Fie că alegeți să ieșiți cu familia, prietenii sau cu colegii de muncă, această zonă rămâne una perfectă pentru a vă bucura și în această vară de soare, aer proaspăt și mâncare gustoasă pregătită la grătar.
Programul de funcționare va fi de luni până joi, între 09:00 – 21:00, iar de vineri până duminică, între 09:00 – 22:00, tarifele de utilizare a foișoarelor fiind neschimbate față de anul trecut.” – a transmis primarul municipiului Roman

PUBLICITATE