La Pângărați continuă tradiția datului în scrânciob în prima zi de Paște (VIDEO)

În comuna Pângărați, locuitorii păstrează tradiția datului în scrânciob în prima zi de Paște.

Nu mai departe de lacul unde, an de an, se adună sute de lebede, localnicii au găsit modalitatea perfectă de a păstra vie o tradiție pe care o mai găsim rar prin comunele din țară.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

În lumea satului de odinioară, tradiţiile populare erau respectate cu sfinţenie de marea sărbătoare a Paştilor, iar printre acestea se numără și obiceiul ridicării scrânciobului la Paști.

Potrivit MESAJUL.ro, pe vremuri, scrâncioburile populare funcționau imediat după Paști, când oamenii se adunau în ziua de duminică, îmbrăcați în costume populare. La scrânciob era un fel de ieşire la iarbă verde din zilele noastre.

El era construit ca un model de distracţie pentru tineri, iar hora cu scrânciob reprezenta continuarea şezătorilor.

Scrânciobul popular era o instalaţie din lemn gros cu patru braţe care poartă câte un scaun din scândură groasă. Instalaţia seamănă cu roata de la morile de apă şi este pusă în mişcare de flăcăi puternici care învârt de capetele braţelor.

După ce scrânciobul “se echilibrează”, adică sunt ocupate toate scaunele, învârtitul roţii devine o jucărie. Pe vremuri erau date în scrânciob fetele de măritat de către flăcăii care le iubeau. Se spunea că astfel vor fi ameţite şi convinse să se mărite mai repede. Fetele îi răsplăteau pe flăcăi pentru truda lor cu ouă roşii sau încondeiate pe care le ţineau în sân sau în buzunarele de la ilice.

PUBLICITATE