La Neamț, nesimțirea este o tradiție. Vezi cum arată ieșirile la iarbă verde

Într-un mesaj distribuit de ANCBP Filiala Neamţ, se poate observa cum arată câteva zone din județul Neamț, preferate de turiști dar care păstrează în urma lor o doză de nesimțire prin mormanele de gunoaie lăsate.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Din păcate, la fel se întâmplă în fiecare an. Este deja o tradiţie ca turiştii să lase gunoaie după fiecare petrecere în aer liber. Și totuși, cine aplică legea?

O fi nesimtire, neputinta sau nepasare?
Grătarele se fac doar în locuri special amenajate. Asta au stabilit reprezentaţii Ministerului Mediului, încă de anul trecut, când a intrat în vigoare legea picnicului. Cine nu respectă acest lucru şi face focul unde-l taie capul, primeşte amenzi între 100 şi 5.000 de lei.Problema este ca in lungile mele deplasari pe perimetrul lacului Izvorul Muntelui nu am gasit niciun astfel de loc amenajat.Zilele libere de Sambata si Duminica le-au dat mai multor persoane ocazia sa petreaca in aer liber. Zeci de masini au debarcat amatorii de gratare in mai multe zonele de munte inclusic pe raza lacului Izvorul Muntelui sau Bicaz cum mai este cunoscut, incepand de Vineri dimineata. Gratarele aproape ca nu au avut timp sa se stinga, pentru ca Duminica, de dimineata, pofticiosii de frigarui si aripioare la gratar au luat din nou cu asalt padurile de la Hangu,Secu,Izvorul Alb,Potoci si Grozavesti. Din pacate, multi dintre ei s-au comportat ca niste adevarati barbari. In anumite zone din paduri aproape ca nu a scapat nicio poienita fara iarba parjolita de focurile pentru gratar, facute direct pe sol.
Nesimtirea oamenilor este cea mai mare problema a romanilor. A venit vara si toata lumea iese la iarba verde, gratare, iar mormanele de gunoaie se aduna prin paduri si peste tot. Legislatie exista in domeniu, dar nu se aplica legea. S-ar putea aduna bani multi la bugetul statului daca s-ar pune o taxa pe nesimtire. Te duci la padure, dai foc, faci mizerie, dar sa te coste treaba asta, si a doua oara cu siguranta nu mai faci asa. Daca unii oameni nu pot fi civilizati, ii ardem la buzunar, asa ca taxa pe nesimtire i-ar afecta.
Potrivit legii picnicului, autorităţile locale sunt obligate să amenajeze zone speciale pentru grătare şi să pună la dispoziţia turiştilor coşuri de gunoi, însă puţine primării respectă aceste prevederi.
Si totusi cine aplica legea??? eu nu am vazut garda de mediu in sutele de actiuni pe care le-am desfasurat in acesti 2 ani de cand impreuna cu o echipa minunata ne-am dedicat problemelor de mediu indiferent sub ce forma: poluare ,actiuni antibraconaj (piscicol,silvic sau cinegetic) ecologizari,plantari etc…Mai exista si alta insuitutie abilitata? Dar cum sa stim despre aceste probleme cand unii vad natura doar prin geamul biroului sau a masinii?
In afara de faptul ca ne otraveste viata, poluarea produce un dezechilibru in intregul mediu atat de armonios al naturii, cu efecte dezastruoase, atat asupra animalelor, cat si a vegetatiei. Clima resimte si ea consecintele. Chiar si zgomotul este un tip de poluare care ar trebui limitat. Studiul si impiedicarea poluarii au devenit o ramura importanta a stiintei, o preocupare majora a cercetatorilor si expertilor in domeniu. Pentru publicul larg insa nu este lipsit de importanta sa ia cunostinta de curiozitatile unor fapte la care nu ne-am fi asteptat, dar care s-au constatat a fi realitati, poate amuzante la prima vedere, dar tragice in fondul lor.
Apele de la munte sunt poluate intr-un grad alarmant de latrinele si cotetele localnicilor, dar si de gunoaie aruncate cu nepasare de turisti. Totul se intampla din vina localnicilor, care cu greu inteleg sa isi mute latrinele si cotetele, ce se scurg in cursul de apa, si sa nu mai arunce materiale plastice pe rauri. La toate acestea se adauga si turistii care vin la munte, se racoresc in apa de izvor si mai apoi arunca deseurile in apa…
Mai nou, la supermarket, orice lucru, mai ales alimente, se pune într-o pungă de unică folosinţă, un fel de rău necesar pe care îl accepţi ca să îţi transporţi cumpărăturile. Problema e că unde e un spaţiu verde, e plin de astfel de pungi, ca să nu mai zic de miile de bidoane din plastic care decorează trist periferiile oraşelor pe kilometri pătraţi, purtate de vânt în lacuri şi ape. Nimic nu e parcă mai trist , să găseşti în pădure şi în râurile de munte grămezi de bidoane şi pungi încâlcite pe malurile apei, sau animale sufocate în astfel de pungi.
Traim intr-o tara unde nesimtirea, prostia si batjocura sunt pe primul loc! Nu mai zic ca ne facem de rusine peste hotare!

Nu trebuie să fi un mare eco-activist pentru ca să lasi curat.
(pozele sunt din acest week-end de pe raza lacului Izvorul Muntelui) – precizează Ovidiu Ștefan

PUBLICITATE