La multi ani, Horatiu Malaele!

Cunoscutul actor Horatiu Malaiele s-a nascut la 1 august 1952, in Targu Jiu, judetul Gorj.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

A învăţat la Liceul Tudor Vladimirescu din Târgu Jiu si a avut prima expoziţie personală de desene la casa de cultură din oraş in clasa a 12-a. Intenţiona sa urmeze Institutul de Arte Plastice din capitală dar a absolvit in 1975 Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică, la clasa profesorului Octavian Cotescu.

În 1975, şi-a început cariera de actor la Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ

La Piatra Neamt a jucat în spectacole ca „Tinereţe fără bătrâneţe” de Eduard Covalli, cu rolul lui Dorde pentru care a primit premiul de interpretare, în „Slugă la doi stăpâni” de Carlo Goldoni, „Muntele” de D.R. Popescu, „Eulenspiegel” de Charles de Coster.

S-a mutat în capitală şi a jucat pe scenele Teatrelor Nottara, Odeon, Naţional, Bulandra, din capitală, în roluri ca Fadinard din „Palăria florentină” de Eugene Labiche, Profesorul din „Lecţia” de Eugen Ionescu, Vanea din „Unchiul Vanea” de A.P. Cehov, Tartaglia din „Regele Cerb” de Carlo Gozzi.

Din 1982 a regizat spectacole de teatru ca „O sărbătoare princiară” de Teodor Mazilu, „Puricele” de Georges Faydeau, „Carlo contra Carlo” de Paul Ioachim, pentru care a obţinut premiul Festivalului Comediei Româneşti in 1994, „Hotel” de Ray Cooney, „Bani din cer”, de Ray Cooney, „Cafeneaua”, de Sam Bobrik şi Ron Clark, „Scrisoare”, de I.L. Caragiale.
În cinematografie, a debutat în anul 1974, cu filmul „Muntele ascuns”. A regizat 2 episoade din serialul TV „Ministerul comediei”, apoi filmele „Pălăria” şi „Nunta mută”. A expus în peste 30 de expoziţii caricaturile pe care le realizează. Este autorul cărţii autobiografice „Horaţiu despre Mălăele”.

Actorul este căsătorit de peste 17 ani cu aceeaşi femeie, şi tatăl a doi băieţi – Ion Bogdan şi Cristian (este asistent regie).

 

foto http://festpelipscani.ro/

PUBLICITATE