La 3000 de infectări/zi s-a reintrodus obligația folosirii cardului la medicii de familie

După ce folosirea cardului fusese suspendată pe perioada stării de urgenţă şi a stării de alertă, cineva din Ministerul Sănătății s-a gândit să reintroducă prezența obligatorie a cardului (implicit a bolnavului) la medicul de familie.

Până acum, pacienții care aveau de luat rețeta lunară, doar se prezentau doar la farmacie, aceasta fiind transmisă online. De câteva zile, toate persoanele care au de ridicat rețete trebuie să meargă la dispensarele sau clinicile de medicină de familie, și asta fix acum când incidența infectărilor a trecut de 3000 de persoane pe zi.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Medicii de familie au reacţionat după anunţul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), conform căruia de la 1 octombrie ar fi reintrodusă obligativitatea utilizării cardului de sănătate pentru consultaţiile de la cabinet.

Folosirea cardului a fost suspendată pe durata stării de urgenţă şi a stării de alertă din cauza pandemiei de coronavirus.

Astfel, Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF) a atras atenţia că folosirea cardului în contextul epidemiologic actual reprezintă un risc semnificativ atât pentru pacienţi, cât şi pentru personalul medical. „Care este beneficiul estimat în condiţiile unui sistem informatic nefuncţional? Repetarea blocajelor din sistem şi crearea din nou a cozilor la uşa cabinetelor? Este aceasta o nouă metodă de luptă împotriva pandemiei?”, au precizat reprezentanţii SNMF, preluat de ziaruldeiasi.ro.

În acelaşi timp, medicii au reamintit despre modul în care au fost trataţi în timpul pandemiei, moment în care nu au primit sprijinul necesar pentru desfăşurarea activităţii. 

„Medicii de familie nu au primit de la statul român nici materiale, nici sprijin sau logistică pentru stabilirea circuitelor, nici informaţii actualizate pentru organizarea asistenţei medicale primare.

Acum se impune reintroducerea cardului, şi acest lucru presupune din nou modificarea circuitelor, solicită interacţiune prelungită şi inutilă cu pacienţi care pot fi infectaţi cu virusul SARS-CoV-2, aglomerarea pacienţilor la uşile cabinetelor şi foarte mulţi timpi pierduţi pentru birocraţia  digitală într-un sistem care, nu este un secret, are mari carenţe de funcţionare”, au completat medicii de familie.

Membrii unei alte organizaţii, Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF), au anunţat că au primit asigurări din partea CNAS că situaţia va fi corectată în cel mai scurt timp şi că până la finalul anului nu va fi necesară utilizarea cardului de sănătate, indiferent dacă este vorba despre consultaţii la domiciliu sau la distanţă.

PUBLICITATE