Klaus Iohannis: Vaccinarea populației în masă va începe în primăvară

Președintele Klaus Iohannis a precizat, duminică, după o vizită la call-centerul DSP București de la Arena Națională, că vaccinarea în masă va începe abia în primăvară, în România.

În prima linie intră personalul medical, persoanele care au boli despre care știm că agravează această boală provocată de noul coronavirus și personalul esențial. Doar în tranșa a doua intră Administrația Prezidențială, Guvernul și așa mai departe.

Eu cred că lucrurile sunt bine gândite în această Strategie. Împreună cu domnul ministru, împreună cu Guvernul, am găsit o echipă tânără, foarte hotărâtă și foarte bine pregătită, care a lucrat la această Strategie de vaccinare, care se va ocupa și de punerea în practică a acestei strategii. Sigur, în principal vor fi medici, și civili, și militari, va fi personalul care sprijină – asistente, surori medicale -, registrator, fiindcă toate aceste acte trebuie înregistrate.

Este nevoie de mii de oameni și probabil vom avea nevoie și aici de voluntari. Am discutat chiar cu reprezentantul studenților de la medicină și mi-a spus că da, ei sunt pregătiți să vină să facă voluntariat și în campania de vaccinare, iar ministerul Sănătății va organiza toate aceste lucruri.

Am discutat aceste chestiuni în câteva întâlniri de tip videoconferință la Consiliu, și cei din Comisie care se ocupă de relația directă cu producătorii de vaccin mi-au spus că este destul de probabil ca primele tranșe de vaccin să vină la începutul anului viitor.

Va continua livrarea tranșelor până vor fi toate livrate, însă vaccinare în masă, deci a populației care nu este nici în prima linie, nici cu comorbidități, nici cu sensibilități se va produce probabil în primăvară.

Deci putem să ne gândim că undeva la începutul anului –ianuarie, februarie – în cea mai bună variantă, – încă o dată, în cea mai bună variantă. Încă nu există niciun vaccin aprobat, dar se pare că este aproape. Va începe cu personalul medical, se va merge mai departe în tranșe și poate până la sfârșitul primăverii să terminăm prima rundă de vaccinare și pentru toată lumea.”, a spus Klaus Iohannis.