Județul Neamț, pe primul loc în regiune în ceea ce privește mortalitatea infantilă

Județul Neamț se află pe primul loc în regiunea Nord-Vest în ceea ce privește mortalitatea infantilă, se arată într-un comunicat al Organizației Salvați Copiii.

Rata mortalității infantile în județul Neamț este de 8,2 la mia de copii născuți vii, de două ori mai mare decât în Vaslui sau Iași.

În regiunea Nord-Est, potrivit datelor definitive, rata mortalității infantile s-a situat în trei județe peste media națională (5,2 la mia de copii născuți vii). Astfel:

  • în județul Neamț – rata mortalității infantile a fost de 8,2 la mia de copii născuți vii
  • în județul Suceava – 8,1 la mie
  • în județul Botoșani – 6,3 la mie
  • în județul Bacău – 5,2 la mia de copii născuți vii
  • în județul Iași – 3,8
  • în județul Vaslui -3,4.

Organizația Salvaţi Copiii România a ajuns până acum în regiunea Nord-Est a ţării cu 193 de echipamente necesare supravieţuirii nou-născuţilor, în valoare totală de 1.537.700 de Euro, la maternitățile din: Bacău, Botoșani, Dorohoi, Iași, Tg. Neamț, Piatra Neamț, Roman, Câmpulung Moldovenesc, Rădăuți, Fălticeni, Dolhești, Vaslui și  Bârlad.

Anul acesta vor fi dotate cu echipamente în valoare de peste 180.000 euro maternitățile din Bacău, Dorohoi, Iași, Pașcani, Hârlău, Fălticeni, Huși și Vaslui.

Potrivit datelor naționale procesate de Eurostat, în anul 2021 România a înregistrat 2.954 de nașteri cu o vârstă gestațională de cel mult 32 de săptămâni; dintre acești copii, 1.153 aveau la naștere o greutate mai mică de 1.500 grame.

Copiii născuți prematur se nasc cu retina imatură, cu dezvoltarea incompletă a vaselor sanguine de la acest nivel. În prezența unor condiții favorizante, apar vase anormale (neovase), fibroză și chiar dezlipire de retină, care, în cazurile extreme, poate duce la orbire. Nou-născuții care la naștere au 1.250 de grame sau mai puțin și se nasc înainte de 31 de săptămâni prezintă cel mai mare risc.

Condiții care favorizează apariția bolii:

  • vârsta gestațională
  • greutatea mică la naștere
  • expunerea la oxigen pe o durată îndelungată și cu concentrație  ridicată.

Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România, a vorbit despre necesitatea ca maternitățile și spitalele de pediatrie să fie dotate cu aparatură medicală de ultimă generație:
“Aparatura medicală este unul dintre factorii care fac diferența pentru un diagnostic și un tratament acurate și prompte, atât de importante pentru un copil. Diagnosticarea la timp înseamnă, pentru un copil, o recuperare cât mai bună și, mai ales, fără repercusiuni în ceea ce privește dezvoltatea lui.”

Amalia Năstase, Ambasador al campaniei, a vorbit despre un mecanism pe care fiecare dintre noi îl are la îndemână, pentru a salva viața prematurilor sau pentru a susține sănătatea copiilor:
„Salvați Copiii face un lucru minunat, dincolo de intervenția concretă și consistentă: ne învață cum să ajutăm. Cu sprijinul comunității, ne dorim să punem noi proiecte pe harta Binelui. Poți susține programele destinate sănătății mamei și copilului prin redirecționarea celor 3,5% din impozitul pe venit aferent anului 2022, suntem pe ultima sută de metri și ne dorim ca împreună să schimbăm viața celor mici, este la îndemâna fiecăruia dintre noi, să convertim acest procent în vieți salvate”.

3,5% pentru spitale

Pentru că viața unor copii care se luptă să trăiască depinde de investiția pe care o facem în maternități și programe integrate pentru susținerea sănătății mamei și copiilor, Salvați Copiii lansează un apel pentru redirecționarea a 3,5% din impozitul pe venit către o cauză vitală: dotarea cu echipamente performante a maternităţilor (secţii de Neonatologie, Terapie Intensivă Neonatală, Obstetrică-Ginecologie) și a spitalelor și secțiilor de pediatrie.

Toți cei care doresc să se implice pot trimite formularul de redirecţionare a 3,5% din impozitul pe venit către administrația financiară de care aparțin cu domiciliul, termen limită – 25 mai 2023. Formularul precompletat cu datele organizației se poate descărca de pe www.salvaticopiii.ro/redirectioneaza.

Până în prezent, organizația Salvați Copiii România a susținut cu echipamente medicale 107 unități medicale (secții de neonatologie, terapie intensivă neonatală, secții de pediatrie și Obstetrică-Ginecologie) din toate județele țării, cu peste 1.200 de echipamente vitale, investind peste 8.700.000 de euro.

Echipa Salvați Copiii România, susținută de specialiști locali (medici de familie, asistenți sociali, mediatori sanitari), a creat din 2010 o rețea de incluziune socială și combatere a sărăciei prin asigurarea de servicii integrate (medicale, sociale, educaționale) la nivel local, astfel ajutând la creșterea accesului la servicii sustenabile și de calitate pentru mame, gravide, gravide minore și copii până în 5 ani.

Până în prezent, Salvați Copiii România a lucrat în 20 de județe, în 70 de comunități rurale defavorizate, cu 90.000 de mame, gravide și copii până în 5 ani.

Despre mortalitatea infantilă
Potrivit datelor centralizate la nivelul Uniunii Europene pentru anul 2021, România se află pe locul 2 în UE la capitolul mortalitate infantilă, arată o statistică Eurostat.
Astfel, în 2021 Bulgaria a avut o rată a mortalităţii infantile de 5,6 la mia de copii născuţi vii, urmată de România, cu o rată de 5,2 la mie şi Slovacia, unde rata mortalităţii infantile a fost de 4,9 la mia de copii născuţi vii.
La polul opus, cea mai mica rată a mortalităţii infantile este înregistrată în Suedia, Finlanda şi Slovenia cu 1,8 la mia de copii născuţi vii.
Potrivit datelor finale ale INS, în anul 2021, rata mortalității infantile a arătat discrepanțele majore dintre județele țării.
Atsfel, primele trei poziții în top sunt ocupate de Tulcea (o rată a mortalității infantile de 11,1 la mia de copii născuți vii), Sălaj (8,9 la mie) și Neamț (8,2 la mie), în vreme ce în București, unde sunt cele mai multe maternități de gradul 3, rata mortalității infantile a fost de 2,3 la mia de copii născuți vii.
PUBLICITATE