Judecatoarea Gabriela Baltag, din cadrul Tribunalului Neamț, a încălcat Codul deontologic


Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a constatat astăzi că Gabriela Baltag, judecător în cadrul Tribunalului Neamţ, preşedinte al Asociaţiei Magistraţilor din România, a încălcat normele de conduită reglementate Codul deontologic al judecătorilor şi procurorilor, pentru că i-a cerut demisia Liviei Stanciu.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Potrivit unui comunicat emis de CSM, Gabriela Baltag a încălcat prevederea conform căreia „judecătorii și procurorii nu își pot exprima părerea cu privire la probitatea profesională și morală a colegilor lor”.

Comunicatul CSM:

În şedinţa din data de 16 februarie 2016, Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a constatat că doamna Gabriela Baltag, judecător în cadrul Tribunalului Neamţ, președinte al Asociației Magistraților din România, a încălcat normele de conduită reglementate de art.18 alin. 2 din Codul deontologic al judecătorilor şi procurorilor, conform căruia „Judecătorii şi procurorii nu îşi pot exprima părerea cu privire la probitatea profesională şi morală a colegilor lor”.

Potrivit dispoziţiilor art. 36din Regulamentul de organizare şi funcţionare a Consiliului Superior al Magistraturii, aprobat prin Hotărârea CSM nr. 326/2005, hotărârea va fi redactată în termen de 20 de zile de la pronunţare, urmând a fi publicată pe pagina de internet a Consiliului.

Hotărârea Secţiei pentru judecători poate fi atacată cu contestaţie la Plenul Consiliului în termen de 5 zile de la comunicare, iar hotărârea Plenului poate fi atacată cu recurs la Secţia de contencios administrativ şi fiscal a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în termen de 15 zile.

Conform dispoziţiilor art. 36alin. 9 din Regulamentul de organizare şi funcţionare a Consiliului Superior al Magistraturii, hotărârea Secţiei pentru judecători prin care se constată încălcarea normelor de conduită reglementate de Codul deontologic, rămasă irevocabilă, se depune la dosarul profesional al magistratului.

PUBLICITATE