Jocul copiilor cu focul a provocat 2 incendii în Neamț

Ieri, în jurul orei 12:15, prin apel la 112, pompierii au fost solicitați să intervină pentru stingerea unui incendiu produs la o anexă gospodărescă din localitatea Iucșa, comuna Bozieni.

Pentru localizarea și lichidarea incendiului au intervenit un echipaj de pompieri de la Punctul de lucru Poienari cu o autospecială de stingere,  pompierii voluntari din cadrul SVSU Oniceni cu o autospecială de stingere și voluntari din cadrul SVSU Bozieni.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Incendiul se manifesta la acoperișul unui adăpost pentru animale și la plantele furajere depozitate în pod, cu posibilitatea propagării la locuință.

Forțele de intervenție au stins incendiul în urma căruia au ars acoperișul anexei pe o suprafață de aproximativ 35 mp (construit din astereala din lemn și acoperit cu tablă) și o tonă de plante furajere.

Jocul copiilor cu focul a fost cauza probabilă de producere a incendiului.

Tot ieri, în jurul orei 18:40, pompierii au fost solicitați să intervină pentru stingerea unui incendiu produs la  stoguri de fân în localitatea Muncelu de Jos, comuna Valea Ursului.

La locul solicitării s-au deplasat un echipaj de pompieri cu o autospecială de stingere de la Punctul de lucru Poienari, un echipaj de pompieri cu o autospecială de stingere de la Detașamentul Roman și pompierii voluntari din cadrul SVSU Valea Ursului cu o autospecială de stingere.

Incendiul se manifesta generalizat la două stoguri de fân,  cu posibilitatea propagării la locuință și anexele gospodărești.

Forțele de intervenție au localizat și lichidat incendiul în urma căruia au ars aproximativ 6 tone de fân.

Și în acest caz, jocul copiilor cu focul a fost cauza probabilă de producere a incendiului.

Având în vedere faptul că astfel de evenimentele pot produce pagube materiale importante dar și pierderea de vieți omenești, pompierii nemțeni recomandă părinţilor, bunicilor şi tutorilor legali ai copiilor, respectarea unor reguli salvatoare:

•    păstrați chibriturile, brichetele și alte surse de foc în locuri în care nu au acces copiii;

•    înlăturați orice curiozitate în legătură cu focul, explicându-le cu răbdare pericolul pe care acesta îl reprezintă;

•   nu lăsaţi copiii singuri în casă cu aragazul, mijloacele de încălzire sau alte aparate electrice aflate în funcțiune;

•   învăţaţi copiii cum să utilizeze sursele de aprindere și să se comporte în situaţii de pericol.

•    Nu lăsaţi focul deschis nesupravegheat, nu îi lăsați să se joace cu focul;

•    Nu permiteţi accesul copiilor nesupravegheaţi, în depozitele de furaje, șuri, poduri, magazii, grajduri etc., cu mijloace care pot produce incendii.

Învățaţi copilul următoarele reguli ce îi pot salva viața în astfel de situații critice:

•    dacă este singur acasă, să părăsească imediat locuința și să anunțe un vecin sau primul adult despre izbucnirea incendiului;

•    dacă nu poate părăsi locuința, să sune la 112 (numărul unic pentru urgențe) și să anunțe evenimentul precizând adresa, precum și faptul că este blocat în casă, după care să iasă la fereastră și să strige după ajutor;

•    să nu se ascundă în dulap, sub pat sau în alte locuri în care nu poate fi văzut de persoanele care intră în locuință;

•    dacă i-au luat foc hainele, trebuie să se lase pe sol și să se rostogolească până la stingerea flăcărilor;

•    atunci când în încăpere este fum, trebuie să se deplaseze aplecat sau târâș pentru a evita inhalarea acestuia.

PUBLICITATE