Jandarmii nemţeni au trecut în revistă bilanţul activităţii desfăşurate în anul 2017

Vineri, 12 ianuarie a.c., a avut loc „Evaluarea activităţii desfăşurate de Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Neamţ, în anul 2017”, activitate desfăşurată în prezenţa domnului Vasile Panaite, Prefectul Judeţului Neamţ.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

La această activitate au mai luat parte vice-preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ, preşedintele Autorităţii Teritoriale de Ordine Publică, primarul municipiului Piatra Neamţ dar şi reprezentanţi ai instituţiilor cu care Jandarmeria Neamţ a colaborat pe domeniul asigurării siguranţei cetăţenilor şi al combaterii criminalităţii, precum Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Neamţ, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă ,,Petrodava„ Neamţ, Poliţia Locală Piatra Neamţ, Centrul Militar Judeţean Neamţ, Garnizoana Piatra Neamţ şi alţi colaboratori ai unităţii.

Mr. Olariu Radu-Vasile, inspectorul şef al IJJ Neamţ, a declarat că ,,rezultatele obţinute, reflectă creşterea capacităţii de acţiune a instituţiei, atât în activitatea de îndeplinire a misiunilor încredinţate cât şi în activitatea de gestionare a resurselor umane şi materiale. În continuare, Jandarmeria Neamţ va acorda o atenţie sporită managementului calităţii în toate domeniile de activitate, fiind necesară o abordare pragmatică a activităţilor în sensul aplicării cu responsabilitate a legislaţiei în vigoare, precum şi adaptării pregătirii personalului în conformitate cu evoluţia situaţiei operative şi modificările legislative”.

În continuare, comandantul unităţii a prezentat materialul de evaluare a activităţii desfăşurate de Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Neamţ, în anul 2017 şi a precizat că, în anul precedent s-a urmărit cu prioritate eficientizarea sistemului integrat de acţiune cu celelalte structuri ale M.A.I cu responsabilităţi în domeniul ordinii şi siguranţei publice.

Referitor la rezultatele obţinute pe linia executării misiunilor, în cursul anului 2017, I.J.J. Neamţ a executat mai multe misiuni de asigurare a ordinii publice faţă de anul 2016 iar pentru îndeplinirea unor misiuni de menţinere a ordinii publice în zona de competenţă efectivele de jandarmi au acţionat în zonele de interes operativ comunicate de poliţie, atât prin organizarea unor patrule de jandarmi, cât şi prin patrule mixte ocazie cu care au fost executate 1608 misiuni.

Acţiunile de intervenţie au avut ca scop rezolvarea cu operativitate a urgenţelor cetăţenilor, urmărindu-se reducerea timpului de reacţie, modul de preluare a evenimentului până la prezentarea echipajelor de intervenţie la locul producerii acestuia, modul de realizare a cooperării între instituţiile specializate în intervenţie, condiţiile şi împrejurările în care se desfăşoară intervenţia, precum şi resursele avute la dispoziţie în momentul sesizării.

În acest sens, jandarmii nemţeni au executat un număr de 751 acţiuni de intervenţie, ca urmare a sesizărilor cetăţenilor. Acestea au avut ca scop rezolvarea cu operativitate a urgenţelor cetăţenilor, urmărindu-se reducerea timpului de reacţie, modul de preluare a evenimentului până la prezentarea echipajelor de intervenţie la locul producerii acestuia, modul de realizare a cooperării între instituţiile specializate în intervenţie, condiţiile şi împrejurările în care se desfăşoară intervenţia, precum şi resursele avute la dispoziţie în momentul sesizării.

Pe linia prevenirii şi combaterii faptelor de natura penală şi contravenţională activităţile întreprinse au avut la baza legalitatea, echidistanţa în relaţiile parteneriale, principiul transparenţei si apropierii de comunitate. În ceea ce priveşte activitatea de constatare a faptelor antisociale, aceasta s-a desfăşurat în conformitate cu prevederile legale care stabilesc şi sancţionează fapte contrare ordinii de drept.

În perioada de referinţă au fost constatate 139 infracţiuni din care 110 independent şi 29 în comun cu poliţia, înregistrându-se o creştere faţă de situaţia din anul 2016. Pe linia constatării contravenţiilor, jandarmii nemţeni au aplicat 1.223 amenzi contravenţionale în cuantum de 394.300 lei.

Au fost executate 1.177 mandate de aducere faţă de doar 1.119 în anul precedent, pentru fiecare mandat fiind întreprinse măsuri de verificare. Misiunile au fost executate în 21 de localităţi cu folosirea unui număr de 974 jandarmi.

Majoritatea greutăţilor şi disfuncţionalităţilor pe care le-am întâmpinat ţin de dotarea logistică insuficientă, dar mai ales de deficitul de indicatori din statul de organizare şi numărul tot mai scăzut al personalului, în raport cu complexitatea situaţiei operative. Lipsurile menţionate au fost diminuate prin eforturile suplimentare susţinute, prin înţelegerea de către majoritatea personalului a greutăţilor cu care se confruntă nu numai instituţia noastră ci chiar întreaga societate românească.

În perioada imediat următoare se va acorda o atenţie sporită managementului calităţii în toate domeniile de activitate, precum şi adaptării pregătirii personalului la evoluţia situaţiei operative.

La finalul activităţii de bilanţ, comandantul unităţii împreună cu domnul prefect au înmânat plachete de merit pentru trei jandarmi nemţeni care, la finalul anului trecut au trecut în rezervă, după cum urmează: col. Bucălău Cristinel, lt. col. Todirică Daniel şi plt. adj. Pădurean Gabriel, cadre care au pus punct carierei militare active.

Invitaţii prezenţi la activitate au ţinut să-i felicite pe toţi jandarmii pentru rezultatele obţinute şi pentru efortul depus şi a declarat că acel grad ridicat de încredere de care se bucură Jandarmeria Română, este confirmat şi la Neamţ. De asemenea, a susţinut că va sprijini în continuare obiectivele Jandarmeriei pentru asigurarea unui climat de ordine în societate iar la final le-a urat succes în activitate tuturor jandarmilor nemţeni.

PUBLICITATE