Jandarmii au prins un bărbat care „tăia arborii de pe proprietatea unui prieten”

Odată cu stabilirea de competenţe în domeniul controlului circulaţiei materialelor lemnoase, prin intrarea în vigoare a Legii 133/2015 pentru modificarea şi completarea Legii 46/2008 Codul Silvic, jandarmii nemţeni au intensificat activităţile pentru prevenirea şi combaterea faptelor antisociale din domeniul silvic.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Astfel că, în dimineaţa zilei de miercuri, 30 decembrie a.c., o patrulă de jandarmi din cadrul Postului de Jandarmi Montan Bicaz, s-a deplasat în zona Secu, unde a constatat tăierea ilegală a 6 mc de material lemnos de foioase. La faţa locului a fost identificat numitul C. Adrian, în vârstă de 39 de ani, care a susţinut faptul că a tăiat arborii de pe proprietatea unui prieten, urmând ca ulterior să împartă cu acesta lemnele tăiate. După constatarea infracţiunii, jandarmii au predat materialul lemnos în custodia Ocolului Silvic Poiana Teiului. După desfăşurarea activităţilor specifice la faţa locului, jandarmii au condus persoana în cauză la sediul Poliţiei Oraşului Bicaz şi au predat actele de sesizare sub aspectul săvârşirii infracţiunii de tăiere, fără drept, de arbori din fondul forestier naţional, indiferent de forma de proprietate.

Începând cu data de 13 iulie 2015, în urma modificării şi completării Codului Silvic prin legea nr. 133/2015, ofiţerii şi subofiţerii din Jandarmeria Română au primit competenţa de a constata infracţiuni silvice şi de a efectua controlul circulaţiei materialelor lemnoase. Materialele lemnoase, indiferent de provenienţa lor, se transportă numai însoţite de documente specifice de transport, din care să rezulte cu certitudine legalitatea provenienţei acestora.

Materialele lemnoase găsite în circulaţie fără documentele specifice de transport, cu documente specifice de transport a căror valabilitate a expirat sau care nu au înscrisă provenienţa legală se confiscă şi se valorifică potrivit legii.

În executarea atribuţiilor prevăzute de lege, jandarmii coopereză cu lucrătorii silvici, precum şi cu reprezentanţii altor instituţii cu atribuţii în domeniu.

PUBLICITATE