Jandarmeria Neamț: Peste 3000 de misiuni, 1300 de sancțiuni și 85 fapte de natură penală, constatate în primele 3 luni

Creșterea gradului de siguranță al cetățenilor prin asigurarea măsurilor de ordine la evenimentele publice și participarea la misiuni de menținere în sistem integrat au fost principalele obiective ale Jandarmeriei Neamț, în primul trimestru al acestui an.

Acțiunile jandarmilor au vizat, în principal, prevenirea și combaterea faptelor antisociale de natură penală sau contravențională, asigurarea măsurilor de ordine publică pe timpul manifestărilor desfășurate în spațiul public, prevenirea răspândirii virusului SARS-Cov-2 prin activități de informare, îndrumare și verificare a respectării măsurilor, precum și menținerea ordinii publice în stațiunile montane și pe traseele turistice, dar și în cooperare cu polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Neamț. 

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

În primele trei luni ale anului jandarmii au executat peste 3.000 de misiuni de ordine publică, prioritatea fiind asigurarea unui climat de normalitate civică și intervenția promptă pentru soluționarea problemelor sesizate de cetățeni. 

Dintre acestea, 36 au fost misiuni de asigurare a ordinii publice la manifestări religioase/ comemorative, sportive și de protest,  2.955 misiuni de menținere a ordinii publice, dintre care 913 în stațiunile montane și pe traseele turistice, precum și în zona obiectivelor din competență, iar 2.043 de misiuni au fost executate în sistem integrat, 142 au fost intervenții în urma apelurilor „112”  pentru aplanarea unor conflicte sau alte situații. 

În urma misiunilor executate au fost aplicate 977 de avertismente scrise și 326 de amenzi  în valoare de aproximativ 204.000 lei.

Faptele pentru care s-au aplicat sancțiunile au fost în principal: încălcarea unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice (340), nerespectarea măsurilor dispuse de autorități pentru prevenirea răspândirii virusului SARS-Cov-2 (880),  nerespectarea prevederilor legale în domeniul pescuitului (30), contravenții silvice (11), în domeniul fumatului (2).

Din cele 880 de sancțiuni aplicate pentru nerespectarea măsurilor prevăzute de Legea 55/2020, 95 % au fost avertismente, primordială fiind conștientizarea de către toți cetățenii a faptului că sănătatea fiecăruia și a celor din jur este o prioritate în această perioadă. 

De asemenea au fost constatate 85 de infracțiuni, 4 independent și 81 în sistem integrat, pentru „loviri sau alte violențe”, „amenințare”, „furt”, „distrugere”  „pescuit cu utilizarea plaselor monofilament”, „tâlhărie”.

PUBLICITATE