Iulian Bulai inițiază o Lege care favorizează străinii în cumpărarea de terenuri agricole în România

Coaliția de guvernământ intenționează să modifice legea adoptată anul trecut de către PSD prin care marii latifundiari erau avantajați față de micii agricultori la achiziția de terenuri agricole, însă noul proiect îi lasă pe micii țărani la fel năpăstuiți, favorizați fiind acum cetățenii străini.

Printre semnatarii acestei inițiative legislative se află și deputatul nemțean Iulian Bulai (USR), aturi de alți 60 de parlamentari de la PNL, USR-PLUS și UDMR.

Anul trecut PNL acuza majoritatea PSD din Parlament că vrea, sub pretextul îngreunării vânzării terenurilor extravilane pentru străini, să dea o lege prin care micii proprietari să fie nevoiți să-și vândă terenurile pe prețuri mici către marii arendași sau să nu poată achiziționa noi suprafețe, informează mesajul.ro.

Însă noua variantă a legii, inițiată inclusiv de ministrul Agriculturii Adrian Oros, îi lasă la fel de defavorizați pe micii agricultori, dar elimină restricțiile pentru achiziția pământului de către cetățenii străini, astfel că fermele mici vor prinse la mijloc într-un război între latifundiarii români și străinii interesați să cumpere terenuri în România.

O deputată PSD acuză coaliția de guvernare că ar pregăti „privatizarea funciară” a României, un „tun” de peste 10 miliarde de euro.

Coaliţia Austerităţii vinde România „la bucată”, la preţuri de nimic, în timp de pandemie! După ce că vor să înstrăineze companiile româneşti, mai nou, frăţia PNL-USR PLUS-UDMR doreşte să pună pe tavă străinilor şi terenurile agricole ale României, dând liber la vânzarea necondiţionată a acestora.

61 de deputaţi şi senatori ai Puterii, în frunte cu ministrul Agriculturii, Adrian Oros, au depus un proiect de lege ce prevede ca terenurile agricole să poată fi cumpărate de către străini, chiar dacă aceştia nu sunt rezidenţi în România şi chiar dacă sunt doar samsari de terenuri.

Noul proiect anulează, astfel, condiţiile de cumpărare introduse de PSD pentru firme şi pentru persoane fizice din străinătate, precum şi interdicţia înstrăinării terenurilor timp de 8 ani de la achiziţionare, cu excepţia plăţii unui impozit de 80%, calculat la diferenţa dintre preţul de vânzare și preţul de cumpărare.

PNL-USR PLUS–UDMR pregătesc, în fapt, cel mai mare tun imobiliar din istorie, de peste 10 miliarde de euro, prin privatizarea funciară a României. Cel mai grav lucru este că proiectul de lege pune în pericol securitatea alimentară a populaţiei. Nimeni nu garantează că terenurile cumpărate vor fi folosite pentru agricultură.

Astfel, cum îşi va putea asigura România consumul intern, dacă pământul agricol nu îi va mai aparţine? PSD cere actualului guvern să renunţe la acest proiect de lege şi să înţeleagă cât de vital este terenul agricol românesc, mai ales în caz de pandemie când se blochează importurile şi exporturile şi când nu te poţi baza decât pe ce ai la tine în ţară”, a transmis joi deputata PSD Cristina Elena Dinu.

Eliminarea concurenței va fi de scurtă durată întrucât coaliția de guvernământ vrea să elimine practic toate restricțiile impuse cetățenilor străini la achiziția terenurilor agricole. În legea veche, potențialii cumpărători străini erau scoși practic din categoriile de preemptori, dacă nu dețineau sau nu lucrau terenuri în România de mai mult de cinci ani.

Chiar și în cazul în care niciun preemptor nu se folosea de dreptul său, pământul nu putea fi vândut decât unor persoane fizice care aveau domiciliul sau reședința pe teritoriu național de cel puțin 5 ani, timp în care să fi desfășurat activități agricole.  Pentru firme, se cere ca acestea să aibă sediul social sau secundar în  România de 5 ani, să fie fost implicate în activități agricole în acest interval, în care veniturile din agricultură să fi  reprezentat cel puțin 75%.

Dacă proiectul inițiat de către PNL și aliații săi va fi adoptat, toate aceste restricții pentru străini vor dispărea. Aceștia și latifundiarii români se vor bate pentru achiziția pământurilor țăranilor, fără ca micii fermieri să fie protejați în vreun fel. PSD i-a făcut preemptori de mâna a doua, iar PNL vrea să-i scoată cu totul din listă. De asemenea, aceștia nu vor putea concura în mod real cu ofertele de preț făcute de latifundarii mari, români sau străini.