ITM Neamț: Ziua internaţională a securităţii şi sănătăţii în muncă – 28 aprilie 2018

În fiecare an, la 28 aprilie, Organizaţia Internaţională a Muncii (OIM) sărbătorește Ziua Internaţională a Securităţii și Sănătăţii în Muncă (SSM) pentru a promova la nivel mondial prevenirea accidentelor și a bolilor profesionale. Acest eveniment reprezintă, în fapt, o campanie de sensibilizare pentru a focaliza atenția internațională asupra tendințelor în domeniul SSM.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

28 aprilie este și o zi în care mișcarea sindicală din lume comemorează Ziua internațională a lucrătorilor decedaţi și răniți în timpul muncii. Pentru a onora memoria victimelor accidentelor de muncă și a bolilor profesionale se organizează simultan campanii de conştientizare şi informare în întreaga lume.

Anul acesta sunt celebrate printr-o campanie comuna cu titlul „Generaţia Securitate şi Sănătate” („Generation Health & Safety”) atât, Ziua Internaţională a Securităţii și Sănătăţii în Muncă (28 aprilie) cât şi Ziua Mondială a Muncii Copiilor (12 iunie), cu scopul de a promova securitatea şi sănătatea lucrătorilor tineri şi a opri munca copiilor.

Tema aleasa de OIM în acest an este: „Îmbunătăţiţi securitatea şi sănătatea tinerilor lucrători”.

Campania vizează accelerarea acţiunilor pentru atingerea unui număr de două ţinte ale obiectivului de dezvoltare durabilă stabilit de Națiunile Unite la data de 25 septembrie 2015 „Promovarea creşterii economice durabile pentru toţi, a locurilor de muncă şi a condiţiilor de muncă decente”, respectiv, „Medii de lucru sigure pentru toţi lucrătorii până în 2030” şi „Încetarea tuturor formelor de muncă a copiilor până în 2025”. Atingerea acestor ţinte în beneficiul următoarei generaţii de lucrători necesită o abordare concertată şi integrată, care să includă promovarea unei culturi a prevenirii pentru securitatea şi sănătatea în muncă precum şi pentru eliminarea muncii copiilor.

În urma analizei factorilor de risc care pot creşte vulnerabilitatea tinerilor faţă de riscurile legate de securitatea şi sănătatea în muncă s-a constatat ca cei mai importanţi factori sunt: stadiul lor de dezvoltare fizică şi psihică; lipsa experienţei în muncă; lipsa de instruire; conştientizarea limitată a pericolelor legate de locul de muncă şi lipsa puterii de negociere. Toate acestea determină tinerii lucrători să accepte sarcini periculoase şi/sau condiţii de muncă proaste.

Campania OIM din acest an abordează aceste provocări, evidenţiind importanţa critică a îmbunătăţirii securităţii şi sănătăţii în muncă a tinerilor lucrători, prin promovarea unor locuri de muncă sigure şi sănătoase pentru tineri, cât şi pentru formarea unei culturi a prevenirii. Campania urmăreşte şi conectarea eforturilor de combatere a tuturor formelor de muncă a copiilor, vizând în primul rând muncile periculoase la care aceştia sunt supuşi.

Ca în fiecare an Inspectoratul Teritorial de Muncă Neamţ se alătură organizațiilor internaționale, instituțiilor şi autorităților naționale care sunt active în promovarea SSM, preluând tematica campaniei „Îmbunătăţiţi securitatea şi sănătatea tinerilor lucrători” şi sărbătorirea Zilei internaţionale a securităţii şi sănătăţii în muncă. Preocupările noastre vizează conştientizarea angajatorilor, lucrătorilor şi a altor părţi responsabile pentru SSM a tinerilor lucrători.

Dintre proiectele concrete derulate de Inspectoratul Teritorial de Munca Neamţ, care se integrează campaniei în acest an, amintim : Proiectul AVE – ASTA VREAU EU!. AVE este un proiect de educare privind securitatea și sănătatea în muncă și de orientare în carieră a elevilor susținut de Inspecția Muncii şi de Inspectoratul Școlar Judetean Neamţ. În proiect sunt implicate două şcoli şi un partener (agent economic) din judeţ, şi se adresează elevilor de gimnaziu (clasele a-V-a până la a-VIII-a) şi Proiectul “Valenţe culturale ale securităţii şi sănătăţii în muncă” adresat tinerilor din licee şi şcoli profesionale.

Inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Neamţ, promovează securitatea şi sănătatea în muncă prin participarea la acţiunile organizate de angajatori la sediul acestora dar şi la sediul inspectoratului.

Având în vedere faptul că în acest an ziua de 28 aprilie este nelucrătoare, ziua de 27 aprilie 2018 la sediul I.T.M. Neamţ este una a porţilor deschise, iar începând cu ora 10:00 se va organiza o întâlnire cu reprezentanţii angajatorilor la care se va prezenta un material cu tema „Îmbunătăţiţi securitatea şi sănătatea tinerilor lucrători”.

În această zi vor fi premiaţi elevii unor licee din zona Roman, care au participat la concursul de specialitate – etapa judeţeană, Ştiu şi aplic. SECURITATEA ŞI SĂNĂTATEA ÎN MUNCĂ SE DEPRINDE DE PE BĂNCILE SCOLII!”, derulat în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Neamţ.

PUBLICITATE