ITM Neamț: Trei accidente de muncă mortale și amenzi de peste 250.000 de lei luna trecută

În luna octombrie 2022, la nivelul Inspectoratului Teritorial de Muncă Neamţ, au fost realizate un număr de 249 acţiuni de control, din care 159 în domeniul relaţiilor de muncă şi 90 în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă.

Urmare finalizării acestor acţiuni, au fost dispuse 253 de măsuri pentru remedierea deficienţelor constatate.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Un număr de 126 angajatori au fost sancţionaţi cu 162 de  sancţiuni contravenţionale, din care 134 de avertismente contravenţionale şi 28 de amenzi în cuantum de 256.700 lei.

ACTIVITATEA ÎN DOMENIUL SĂNĂTĂŢII ŞI SECURITĂŢII ÎN MUNCĂ

În luna octombrie 2022, au fost realizate un număr de 90 acţiuni de control în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă. Au fost dispuse 77 de măsuri pentru remedierea deficienţelor constatate. 

Un număr de 60  angajatori au fost sancţionaţi cu 75 de sancţiuni contravenţionale, din care 64 de avertismente contravenţionale şi 11 amenzi în cuantum de 46.500 lei.

Analiza situaţiei evenimentelor de muncă:

La Inspectoratul Teritorial de Muncă Neamţ au fost comunicate 18 evenimente de muncă. Împrejurările în care s-au produs cele mai multe evenimente se referă la accidentele de circulaţie, utilizarea  necorespunzătoare a echipamentelor de muncă sau căderea de la mică înălţime. Dintre evenimentele comunicate, trei au fost mortale.Toate  evenimentele  comunicate sunt în curs de cercetare.

ACTIVITATEA ÎN DOMENIUL RELAŢIILOR DE MUNCĂ

În luna octombrie 2022, inspectorii de muncă au efectuat un număr de 159 controale, au dispus 176 de măsuri pentru remedierea deficienţelor constatate şi au aplicat în total 87 de sancţiuni contravenţionale, din care 17 amenzi în cuantum de 210.200 lei şi 70 de avertismente contravenţionale.

La nouă angajatori au fost identificate zece persoane care prestau muncă  nedeclarată din care nouă prestau activitate fără a avea încheiat contract individual de muncă în formă scrisă, cel târziu în ziua anterioară începerii activităţii, iar o persoană presta activitate fără transmiterea elementelor contractului individual de muncă în registrul general de evidenţă a salariaţilor cel târziu în ziua anterioară începerii activităţii.

Domeniile de activitate în care se presta muncă nedeclarată sunt: exploatare forestieră, construcţii,panificaţie.

PUBLICITATE