ITM Neamț: deficiențe la angajatori din domeniile educației preșcolare

Inspectoratul Teritorial de Muncă Neamț a desfășurat o campanie națională de control la angajatorii din domeniile „Învățământ preșcolar” și „Activități de îngrijire zilnică pentru copii”, identificând mai multe neconformități și aplicând sancțiuni.

Inspectoratul Teritorial de Muncă Neamț a finalizat recent o campanie națională dedicată verificării respectării legislației muncii de către angajatorii activi în domeniile „Învățământ preșcolar” și „Activități de îngrijire zilnică pentru copii”.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Campania, care s-a desfășurat în perioada 25-29 martie 2024, a avut ca obiective principale identificarea angajatorilor din aceste sectoare, verificarea respectării prevederilor legale și eliminarea neconformităților constatate.

În cadrul acestei acțiuni, inspectorii de muncă au evaluat un număr de 13 angajatori, identificând mai multe deficiențe. Printre acestea s-au numărat nerespectarea legislației privind eliberarea adeverinței de vechime și a extrasului din REVISAL la încetarea activității unui salariat, precum și lipsa mențiunilor obligatorii în contractele individuale de muncă cu timp parțial privind repartizarea timpului de muncă.

Ca urmare a acestor constatări, inspectorii ITM Neamț au aplicat 3 amenzi în valoare totală de 900 lei și au dispus un set de 15 măsuri de remediere pentru a adresa neconformitățile identificate.

Mai jos, comunicatul ITM Neamț:

În  perioada 25-29 martie 2024, s-a desfăşurat Campania Naţională pentru verificarea modului în care sunt respectate prevederile legate privind încheierea si executarea contractelor individuale de muncă de către angajatorii care desfăşoară activităţi din domeniile „ Învăţământ preşcolar ” – cod CAEN 8510 şi „ Activităţi de îngrijire zilnică pentru copii „- cod CAEN 8891.

Obiectivele acţiunilor de control au fost :

  • identificarea şi verificarea agenţilor economici care activeazã în domeniile                     „ Învăţământ preşcolar ” – cod CAEN 8510 şi „ Activităţi de îngrijire zilnică pentru copii „- cod CAEN 8891, privind respectarea prevederilor legale în vigoare;
  • eliminarea neconformităţilor constatate prin dispunerea de măsuri obligatorii;
  • creşterea gradului de conştientizare a angajatorilor şi a lucrătorilor în ceea ce priveşte necesitatea respectării prevederilor legale în domeniul relaţiilor de muncă.  

În cadrul acestei acţiuni, inspectorii de muncă au verificat un număr de 13 angajatori.

Deficienţele constatate la angajatori au fost următoarele:

  • nu erau respectate dispoziţiile legale referitoare la eliberarea unei adeverinţe de vechime şi a unui extras de REVISAL salariatului care a încetat activitatea;
  • în contractele individuale de muncă cu timp parţial nu erau cuprinse menţiunile  privind  repartizarea timpului de muncă.

Pentru încălcarea legislaţiei  în domeniul relaţiilor de muncă,  inspectorii de muncă au aplicat angajatorilor 3 amenzi în cuantum de 900 lei şi au dispus 15 măsuri de remediere a neconformităţilor constatate.

PUBLICITATE