ITM Neamț – 247 controale în luna septembrie


In perioada 01.09.2016 – 30.09.2016, activitatea Inspectoratului Teritorial de Munca Neamt a avut ca obiectiv principal realizarea actiunilor din „Programul de actiuni al Inspectiei Muncii pe anul 2016”, a obiectivelor stabilite potrivit Legii nr.108/1999 republicata, a Legii nr.319/2006 modificata si completata si a Legii nr.53/2003 modificata si completata.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

In aceasta perioada, 16  inspectori de munca din cadrul Inspectoratului Teritorial de Munca Neamt, au efectuat 247 controale, ocazie cu care s-au constatat 368  deficiente in domeniul relatiilor de munca  si al  securitatii si sanatatii in munca si s-au dispus tot atatea masuri pentru remedierea deficientelor constatate. Urmare a controalelor efectuate, s-au aplicat 129 sanctiuni contraventionale insumand 243.600 lei .

ACTIVITATEA DESFASURATA IN LUNA  SEPTEMBRIE:

ACTIVITATEA IN DOMENIUL SANATATII SI SECURITATII IN MUNCA

In luna septembrie, au fost realizate 104 vizite de control si evaluare la unitati economice. Totodata, cu ocazia controalelor s-au aplicat un numar de 106 sanctiuni contraventionale. Valoarea totala a amenzilor aplicate a fost de 19.500 lei.

Analiza situatiei accidentelor de munca.

In luna septembrie, la Inspectoratul Teritorial de Munca Neamt au fost inregistrate  3 accidente de munca soldate cu incapacitate temporara de munca.

ACTIVITATEA IN DOMENIUL RELATIILOR DE MUNCA

Control relatii de munca

In luna septembrie, au fost controlati 143 agenti economici. Cu prilejul controalelor au fost aplicate un numar de 23 sanctiuni contraventionale din care 19 amenzi contraventionale, insumand 224.100 lei, respectiv 4 avertismente contraventionale, pentru incalcari ale Legii nr. 53/2003 modificata si completata si H.G. nr.500/2011. De asemenea, au fost depistati  15 angajatori la care lucrau 28 persoane fara forme legale de angajare. Cuantumul amenzilor aplicate pentru munca fara forme legale de angajare a fost de 220.000 lei.

La 1 angajator, au fost identificate un numar de 6 persoane care prestau activitate fara forme legale de angajare, motiv pentru care s-a inaintat organelor de cercetare penala documentatia necesara pentru a se stabili daca sunt intrunite elementele constitutive ale infractiunii prevazute de art.264, alin.4 din Legea nr.53/2003 republicata.

Au fost depistate deasemeni 34 persoane pentru care angajatorii, au inregistrat contractele individuale de munca in registrul general de evidenta al salariatilor in format electronic, cu incalcarea termenului prevazut de HG nr.500/2011 (art.4,alin.1,lit.a  – cel mai târziu în ziua lucrătoare anterioară începerii activităţii de către salariatul în cauză) fiind dispuse 60 de masuri pentru remedierea neconformitatilor. Au fost aplicate 3 amenzi contraventionale in valoare de 2.300 lei.

Campanii / acţiuni privind identificarea şi combaterea cazurilor de muncă nedeclarată – Acţiunea nr. 6 din Programul Cadru al Inspecţiei Muncii

Finalizarea Planului de actiune privind organizarea controalelor antifrauda in cooperare cu Inspectia Muncii privind activitatea desfasurata in domeniul relatiilor de munca in perioada 16.06-23.09.2016

Inspectorii antifraudă din Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) și inspectorii de munca din cadrul Inspecției Muncii au desfășurat in perioada 16 iunie – 23 septembrie 2016, la nivel național, acțiuni de control operativ pentru prevenirea și combaterea muncii ”la negru’ și a celei subdeclarate, în cadrul operațiunii „Cronos’.

Au fost vizate cu precădere firmele care activează în domenii de activitate precum: confecții, construcții, pază și protecție, curățenie, alimentație publică, silvicultură, transport, comerț, arhivare și depozitari. În aceste sectoare au fost identificate cele mai mari riscuri legate de utilizarea forței de muncă fără forme legale ori subdeclararea nivelului real de salarizare.

În cadrul acțiunilor de control operativ, s-a pus accentul și pe informarea contribuabililor (societăți comerciale și salariați) cu privire la obligațiile legale ce le revin, riscurile la care se expun și sancțiunile contravenționale și/sau penale aplicabile în domeniu.

Au fost controlati un numar de 13 angajatori. Cu prilejul controalelor au fost depistate un numar de 61 de neconformitati pentru care au fost dispuse un număr de 61 măsuri.

Au fost aplicate 6 sanctiuni, din care o amenda pentru munca fara forme legale in cuantum de  20.000 lei si 5 sanctiuni in cuantum de 6.000 lei, pentru incalcarea altor prevederile legale din domeniul RM.

Campania privind identificarea cazurilor de munca nedeclarata la agentii economici care au ca obiect de activitate cod CAEN 56 – restaurante si alte servicii de alimentatie publica

Campania s-a desfasurat in perioada   31.08-02.09.2016, obiectivul principal a fost identificarea angajatorilor care folosesc personal fara forme legale de angajare si luarea masurilor care se impun pentru determinarea  respectarii de catre angajatorii, care desfasoara activitate in domeniul alimentatiei publice (restaurante, baruri, cafenele si cluburi de noapte), a prevederilor legale in domeniul relatiilor de munca.

Au fost controlati un numar de 30 agenti economici, la care isi desfasurau activitatea 250 salariati. Cu prilejul controalelor au fost depistate un numar de 62 de neconformitati pentru care au fost dispuse un număr de 62 de măsuri.

Au fost aplicate 8 sactiuni contraventionale, din care 4 amenzi pentru munca fara forme legale insumand 50.000 lei si 4 sanctiuni in valoare de 1.800 lei, pentru incalcarea altor prevederi legale din domeniul RM.

D.M.B.
PUBLICITATE