ITM Neamț: 21 accidente de muncă în februarie. Unul mortal

În perioada 01-28.02.2021, ITM Neamț a efectuat 327 de controale, ocazie cu care s-au constatat 374 de deficienţe în domeniul relaţiilor de muncă (RM) şi al securităţii şi sănătăţii în muncă (SSM) şi s-au dispus 379 măsuri pentru remedierea deficienţelor constatate, aplicându-se 236  sancţiuni contravenţionale din care 15 amenzi în cuantum de 83.000 lei.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

În luna februarie , inspectorii de muncă din cadrul compartimentului SSM au realizat 160    vizite de control şi evaluare la angajatori, au constatat un număr de 199 abateri de la prevederile legale şi au dispus 204 de măsuri pentru remedierea deficienţelor constatate.

Un număr de 119 angajatori au fost sancţionaţi cu 199  sancţiuni contravenţionale, din care 188  avertismente contravenţionale şi 11 amenzi în valoare de 40.500 lei.

La Inspectoratul Teritorial de Muncă Neamţ au fost comunicate 21 evenimente de muncă. Împrejurările în care s-au produs cele mai multe evenimente se referă la utilizarea  necorespunzătoare a echipamentelor de muncă, căderea de la acelaşi nivel şi accidentele de circulaţie.

Dintre evenimentele comunicate, unul a fost mortal. Toate  evenimentele  comunicate sunt în curs de cercetare.

ACTIVITATEA ÎN DOMENIUL RELAŢIILOR DE MUNCĂ

În luna februarie, inspectorii de muncă din cadrul compartimentului RM au efectuat un număr de 167 controale privind identificarea şi combaterea cazurilor de muncă nedeclarată, au dispus 175  măsuri şi au aplicat în total 37 sancţiuni contravenţionale, din care 4 amenzi în cuantum de 42.500 lei şi 33  avertismente contravenţionale pentru încălcări ale prevederilor Legii nr. 53/2003-Codul muncii, republicată, modificată şi completată şi  ale H.G. 905/2017 privind registrul general de evidenţă a salariaţilor.

La doi angajatori, inspectorii de muncă au identificat două persoane care prestau muncă fără a avea încheiat contract individual de muncă în formă scrisă. Au fost dispuse 2 măsuri si au fost aplicate 2 amenzi în cuantum de 40.000 lei.

Domeniile de activitate în care se presta muncă nedeclarată sunt exploatare forestieră şi comerţ.

În perioada de referinţă, un angajator a încheiat şi înregistrat la instituţia noastră contractul colectiv de muncă.

EVENIMENTE DEOSEBITE CARE AU AVUT LOC ÎN LUNA FEBRUARIE :

I.  Acţiune de control în conformitate cu prevederile Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19

În perioada  de raportare a fost menţinută starea de alertă  şi a fost verificată respectarea prevederilor Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID – 19, în vederea  asigurării în continuare a unei protecţii adecvate împotriva îmbolnăvirii cu coronavirusul SARS-COV-2 şi asigurării unui mediu de muncă sigur pentru sănătatea lucrătorilor. În acest sens, Inspectoratul Teritorial de Muncă Neamţ, asemenea celorlalte inspectorate din ţară, a efectuat controale, în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă şi în domeniul relaţiilor de muncă. Obiectivul principal al controalelor efectuate, a constat în verificarea respectării prevederilor art.5 din legea mai sus menţionată, respectiv:

– măsura stabilită la art.5 alin.1 (măsuri pentru creşterea capacităţii de răspuns), lit.e, cu privire la adaptarea programului de lucru sau permanentizarea activităţii serviciilor de asistenţă socială;

– măsura stabilită la art.5 alin.3 (măsuri pentru diminuarea impactului tipului de risc), lit.f, cu privire la limitarea sau suspendarea pe durată determinată a activităţii unor instituţii sau operatori economici.

În cadrul acestei acțiuni, în luna februarie, inspectorii de muncă au verificat un număr de 3 centre rezidențiale de îngrijire și asistență a persoanelor vârstnice, centre rezidențiale pentru copii și adulți, cu și fără dizabilități, cu privire la modul de respectare a prevederilor art.2 din anexa 1 la H.G. nr. 35/2021.Nu au fost dispuse măsuri şi nu au fost aplicate sancțiuni contravenționale.

În luna februarie, inspectorii de muncă au efectuat un număr de 137 controale, din care 5 s-au desfăşurat noaptea.Pentru încălcarea legislaţiei în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, au fost sancţionaţi contravenţional un număr de 26 angajatori cu 23 avertismente  contravenţionale şi 3 amenzi în cuantum de 3.000 lei şi au fost dispuse 26  măsuri de remediere a neconformităţilor constatate.

II. Campanie naţională privind verificarea modulul în care se respectă prevederile legale care reglementează relaţiile de muncă şi securitatea şi sănătatea în muncă în cadrul unităţilor care au ca obiect de activitate: activităţi de asistenţă spitalicească, asistenţă medicală ambulatorie şi stomatologică, alte activităţi referitoare la sănătatea umană, de stat şi private

Acţiunile de control din cadrul acestei campanii au avut ca obiectiv specific identificarea si combaterea cazurilor de muncă nedeclarată precum şi verificarea respectării prevederilor legale în domeniul relaţiilor de muncă şi al securităţii şi sănătăţii în muncă de către angajatorii din domeniul sănătăţii.

În cadrul acestei acţiuni, au fost verificaţi un număr de 63  angajatori cu un număr total de 1217 lucrători.

Pentru încălcarea legislației în domeniul relaţiilor de muncă au fost  dispuse 90 de măsuri de remediere a neconformităţilor constatate, au fost aplicate 27 sancţiuni  contravenţionale din care 2 amenzi în cuantum de 2.500 lei 25 de avertismente contravenţionale.

Pentru încălcarea legislației în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, au fost dispuse 116 măsuri de remediere a neconformităţilor constatate şi au fost aplicate un număr de 116  sancţiuni contravenţionale, din care 4 amenzi în cuantum de 16.500 lei şi 112 de avertismente contravenţionale.

III.Acţiunea nr. 3 din Programul Cadru al Inspecţiei Muncii – Campanie naţională de supraveghere a pieţei produselor industriale din domeniul de competenţă al Inspecţiei Muncii, conform Programului sectorial pentru anul 2021, coordonat de către Comisia Europeană

În luna februarie au fost verificate 6 societăţi şi un număr de 25 produse. Nu au fost dispuse măsuri de remediere şi nu au fost aplicate sancţiuni contravenţionale.

IV. Acţiunea nr. 13 din Programul Cadru al Inspecţiei Muncii – Acțiune de verificare a respectării prevederilor legale de securitate și sănătate în muncă în ceea ce privește modul de utilizare a echipamentelor de muncă și a tehnologiilor de exploatare în parchetele forestiere, inclusiv la transportul tehnologic al masei lemnoase pe drumurile forestiere

În cadrul acestei campanii, au fost verificaţi un număr de 21 angajatori. La un angajator a fost depistată o persoană care presta muncă nedeclarată şi a fost sancţionat cu o amendă de 20.000 lei. Pentru încălcarea altor prevederi legale în domeniul relaţiilor de muncă, au fost aplicate 4 avertismente contravenţionale şi au fost dispuse un număr de 16 măsuri de remediere a neconformităţilor constatate.

Pentru încălcarea legislaţiei în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă au fost dispuse un număr de 25 măsuri de remediere a neconformităţilor constatate  şi au fost aplicate un număr de 26 sancţiuni contravenţionale  din care 4 amenzi în valoare totală de 12.000 lei şi 22 de avertismente contravenţionale.

V. Acţiunea nr. 15 din Programul Cadru al Inspecţiei Muncii – Acțiune de verificare a modului de identificare a riscurilor care provoacă afecțiuni musculo-scheletice (AMS), precum și a măsurilor luate de angajatori în vederea prevenirii acestora

Acțiunea este adresată angajatorilor și lucrătorilor, din sectorul public și privat care desfăşoară activități în următoarele domenii de activitate:silvicultură și exploatări forestiere, activități extractive (extracția pietrei, nisipului), prelucrarea lemnului,fabricarea produselor din cauciuc și mase plastice, industria construcțiilor metalice, fabricarea de mobilă, comerț cu ridicata și amănuntul, depozitare și activități auxiliare pentru transporturi, activități de poștă și curierat.

În cadrul unităților selectate vor fi identificate eșantioane reprezentative de lucrători ce își desfășoară activitatea la locuri de muncă unde există riscul apariției afecțiunilor musculo-scheletice.Acțiunea se va derula pe parcursul trimestrelor I – IV din anul 2021.

VI. Acţiunea nr. 16 din Programul Cadru al Inspecţiei Muncii–Actiune de monitorizare privind riscurile existente la locurile de muncă din microintreprinderi (1-9 lucrători)

Acţiunea se desfăşoară la nivel național, în perioada ianuarie-decembrie 2021 şi are ca obiectiv monitorizarea respectării prevederilor legale privind prevenirea riscurilor profesionale  în microîntreprinderi, precum şi cu privire la măsurile de prevenire şi protecţie aplicate. Inspectorii de muncă din cadrul compartimentului Securitate și Sănătate în Muncă au transmis„Chestionarul privind respectarea cerinţelor minime generale de securitate și sănătate în muncă ” la un număr de 200 de microintreprinderi. Chestionarele completate de către angajatori au fost returnate la ITM Neamț, iar acestea vor fi analizate si centralizate de către grupul local de lucru de la nivelul inspectoratului.În funcţie de rezultatul analizei, inspectorii de muncă vor stabili microîntreprinderile la care vor efectua vizite de inspecţie pentru a verifica informaţiile transmise de angajatori.

PUBLICITATE