ITM Neamț: 2 accidente mortale în luna iunie

În luna iunie 2021, la nivelul Inspectoratului Teritorial de Muncă Neamţ, au fost realizate un număr de 246 acţiuni de control, din care 128 în domeniul relaţiilor de muncă şi 118 în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă.

Urmare finalizării acestor acţiuni, au fost constatate un număr de 189 neconformităţi şi au fost dispuse 192 măsuri pentru remedierea acestora.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Un număr de 104 angajatori au fost sancţionaţi cu 156 de sancţiuni contravenţionale, din care 138 avertismente contravenţionale şi 18 amenzi în cuantum  de 291.100 lei.

În luna iunie 2021, inspectorii de muncă din cadrul compartimentului SSM au realizat 118 vizite de control şi evaluare la angajatori, au constatat un număr de 116 abateri de la prevederile legale şi au dispus 119 măsuri pentru remedierea deficienţelor constatate. 

Un număr de 77 angajatori au fost sancţionaţi cu 116 sancţiuni contravenţionale, din care 111  avertismente contravenţionale şi 5 amenzi în cuantum de 20.500 lei.

În luna iunie, inspectorii de muncă din cadrul compartimentului RM au efectuat un număr de 128 controale, au dispus 73 măsuri pentru remedierea deficienţelor constatate şi au aplicat în total 40 de sancţiuni contravenţionale, din care 13 amenzi în cuantum de 270.600 lei şi 27 avertismente contravenţionale. 

La 9 angajatori, inspectorii de muncă au identificat 14 persoane care prestau muncă nedeclarată, din care 11 persoane prestau muncă fără a avea încheiat contract individual de muncă în formă scrisă , o  persoană nu avea contractul individual de muncă transmis în registrul general de evidenţă a salariaţilor şi 2 persoane prestau muncă în afara programului de lucru stabilit în cadrul contractelor individuale de muncă cu timp parţial.

Domeniile de activitate în care se presta muncă nedeclarată sunt construcţii şi fabricarea mobilei. 

În perioada de referinţă, angajatorii au încheiat şi înregistrat la instituţia noastră 4 contracte colective de muncă şi 3 acte  adiţionale la contractele  colective de muncă.

Analiza situaţiei evenimentelor de muncă:

La Inspectoratul Teritorial de Muncă Neamţ au fost comunicate 19 evenimente de muncă.

Împrejurările în care s-au produs cele mai multe evenimente se referă la utilizarea  necorespunzătoare a echipamentelor de muncă, cădere de la acelaşi nivel şi accidentele de circulaţie.

Dintre evenimentele comunicate, două au fost mortale. Toate evenimentele  comunicate sunt în curs de cercetare.

PUBLICITATE