ISU Neamț: Șapte incendii stinse de pompieri în ultimile 24 de ore

Joi, 01 martie a.c., în jurul orei 12:15, Detaşamentul de pompieri Piatra Neamț a intervenit, pentru localizarea și lichidarea unui incendiu produs la un grajd de animale din localitatea Borlești. Timp de aproximativ 1 oră și 45 minute, pompierii militari au acționatcu două autospeciale de lucru cu apă și spumă și o ambulanță SMURD pentru stingerea incendiului, la intervenție participând și un pompier voluntar cu o autospecială de stingere din cadrul Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență din orașul Roznov.Ca urmare a producerii incendiului, au ars circa 120 metri pătrați acoperiș, construit din astereală lemn cu învelitoare din tablă, grinzi, căpriori, trei tone fân, 300 kg cereale, trei metri cubi lemne de foc și doi metri cubi scândură pentru gard.Cercetările efectuate au indicat faptul că, evenimentul a fost, cel mai probabil, provocat, de un “scurtcircuit la un cablu electric defect”.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Joi, 01.03.2018, la ora 10:41, Detașamentul de pompieri Tîrgu Neamț a intervenit, cu o autospecială de lucru cu apă și spumă, pentru stingerea unui incendiu produs la un coș de evacuare a fumului în localitatea Ghindăoani, la intervenție participând și un voluntar din cadrul SVSU Ghindăoani.În urma producerii incendiului, a ars cca. 1 metru pătrat planșeu realizat din lemn.Cauza probabilă de producere a incendiilor a fost ,, efectul termic de la un coș de fum neprotejat termic față de materiale combustibile”.
Joi, 01.03.2018, la ora 12:11, Detașamentul de pompieri Piatra Neamț a intervenit, cu două autospeciale de lucru cu apă și spumă, pentru stingerea unui incendiu produs la o locuință particulară în comuna Gârcina, sat Cuejdiu. La sosirea fortelor de intervenție profesioniste, incendiul era localizat de către cetățeni, salvatorii acționând pentru localizarea acestuia.În urma producerii incendiului, au ars siguranța de la firidă, un toc de la un geam din lemn și cca. 20 metri liniari șipcă din lemn.Cauza probabilă de producere a incendiilor a fost ,, efectul termic de la un conductor electric defect”.

Joi, 01.03.2018, la ora 17:27, Detașamentul de pompieri Piatra Neamț a intervenit, cu o autospecială de stingere cu apă și spumă, pentru stingerea unui incendiu produs la un coș de evacuare a fumului în localitatea Tarcău, la intervenție participând și trei voluntar din cadrul SVSU Tarcău.

Joi, 01.03.2018, la ora 18:44, Detașamentul de pompieri Tîrgu Neamț a intervenit, cu o autospecială de stingere, pentru stingerea unui incendiu produs la un coș de evacuare a fumului în localitatea Brusturi, la intervenție participând și un voluntar din cadrul SVSU Brusturi.

Tot joi, 01.03.2018, la ora 20:58, Detașamentul de pompieri Roman a intervenit, cu o autospecială de stingere și o ambulanță SMURD, pentru stingerea unui incendiu produs la un coș de evacuare a fumului în comuna Dulcești, sat Brițcani.

Seara trecută, la ora 21:01, Garda II Poiana Teiului a intervenit, cu o autospecială de stingere, pentru stingerea unui incendiu produs la un coș de evacuare a fumului, cu o înălțime de cca. 7 metri, în comuna Poiana Teiului, sat Topoliceni.

Vineri, 02.03.2018, la ora 01:11, Detașamentul de pompieri Roman a intervenit, cu o autospecială de stingere și un echipaj SMURD, pentru stingerea unui incendiu produs la un coș de evacuare a fumului în comuna Văleni, sat Munteni.

În urma producerii celor cinci incendii, a ars funinginea depusă pe coșul de evacuare a fumului.Cauza probabilă de producere a incendiilor a fost ,,coș de evacuare a fumului necurățat de funingine”.

În acest context ISU Neamț reaminteşte cetăţenilor următoarele măsuri de prevenire a incendiilor în sezonul rece: 
● coşurile de fum vor fi obligatoriu verificate, curăţate şi reparare premergător sezonului rece şi ori de câte ori este nevoie; 
● coşurile de fum se prelungesc deasupra acoperişului cu 0,5 – 0,8 m; 
● în podurile caselor, coşurile de fum vor fi obligatoriu tencuite şi văruite pentru a putea observa cu uşurinţă prezenţa unor fisuri prin care s-ar putea propaga flăcările spre materialele combustibile din construcţia acoperişului; 
● coşurile de fum se vor izola faţă de elementele combustibile ale planşeelor prin îngroşarea zidăriei de cărămidă a coşurilor cu 25 cm; în spaţiul dintre coşuri şi planşee se recomandă introducerea unui strat de materiale necombustibile; 
● la trecerea prin acoperişuri se lasă o distanţă de cel puţin 10 cm între faţadele exterioare ale zidăriilor coşurilor şi elementele combustibile ale acoperişurilor; 
● coşurile de fum vor fi prevăzute cu uşiţe pentru curăţate ; 
● coşurile aflate în apropierea materialelor combustibile (depozite de furaje, păduri etc.) sau cele situate pe acoperişuri combustibile, vor fi prevăzute cu site sau grătare pentru reţinerea scânteilor; 
● se interzice încastrarea elementelor combustibile ale acoperişurilor, planşeelor etc. în coşurile de evacuare a fumului.

PUBLICITATE