ISU Neamț, măsuri de prevenire și stingere a incendiilor în taberele de copii și elevi

Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”Petrodava” al județului Neamț atrage atenția asupra unor măsuri de prevenire și stingere  a incendiilor în taberele de copii și elevi, care odată respectate vor contribui la reușita unei vacanțe frumoase.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Este interzisă folosirea chibriturilor sau a altor surse ce pot genera incendii.

Este interzis să se umble la instalaţiile electrice, prize, întrerupătoare, tablouri de siguranţe, precum şi folosirea unor instalaţii improvizate.

Orice defecţiune se semnalează personalului de serviciu şi/sau administratorului, urmând a fi înlăturata numai de către personal calificat şi autorizat.

Se interzice amplasarea în camere a unui număr de paturi peste numărul admis, pentru menţinerea liberă a circulaţiilor interioare din camere, în vederea asigurării condiţiilor de evacuare operativă în cazul producerii unei situaţii de urgenţă.

Se asigură practicabilitatea permanenta şi la gabaritele proiectate a tuturor căilor de evacuare din clădiri şi a funcţionării iluminatului de securitate pentru evacuarea din clădire.

Se asigură necesarul de mijloace tehnice de apărare împotriva incendiilor aferente construcţiilor şi instruirea întregului personal al taberelor, precum şi a conducătorilor de grup şi însoţitorilor, de către administratorii obiectivelor, asupra utilizării acestora.

Se instituie unele proceduri eficiente de anunţare a utilizatorilor asupra producerii unei situaţii de urgenţă pe întreaga durată cat aceştia se afla în clădiri (atât pe timp de zi, cat şi pe timp de noapte).

Se elimina orice deficienţe la sistemele de închidere/încuiere a uşilor camerelor/ dormitoarelor pe durata prezenţei copiilor şi tinerilor în acestea, pentru eliminarea posibilităţii de blocare accidentală a acestora şi se interzice încuierea camerelor/ dormitoarelor pe durata prezenţei copiilor şi tinerilor în interior.

Se asigură supravegherea permanentă a copiilor/elevilor atât pe durata desfăşurării activităţilor planificate, cât şi pe perioadele de odihnă cu prioritatea celor cu vârste mai mici de 14 ani, de către conducătorii de grup şi însoţitori.

Se efectuează instruirea de către administratorii obiectivelor a conducătorilor de grup şi însoţitorilor, a copiilor şi tinerilor, asupra regulilor de apărare împotriva incendiilor ce trebuie respectate şi, în mod obligatoriu, în prima zi a fiecărei serii, se va executa un exerciţiu de evacuare din clădiri/corturi etc., în cazul ipotetic al unei situaţii de urgenţă.

În tabere este interzis fumatul în spatiile de cazare sau servire a mesei, precum şi în toate spaţiile închise din centrele de agrement.

Focurile de tabără se organizează la distanţe de siguranţă faţă de construcţii, vegetaţie, autovehicule, numai pe timp fără vânt şi cu respectarea regulilor de apărare împotriva incendiilor, în spaţii special amenajate şi nu se permite apropierea copiilor de acestea la distanţe care să 1e pună viaţa în pericol.

De asemenea, este obligatorie stingerea focarelor, în totalitate, 1a finalul activităţii.

Se va colabora cu reprezentanţii inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă judeţene sau cu reprezentanţii serviciului voluntar pentru situaţii de urgenţă cel mai apropiat pentru desfăşurarea în condiţii de siguranţă a activităţilor sus menţionate.

PUBLICITATE