Istoricul Neagu Djuvara a încetat joi (25 ianuarie) din viață, la vârsta de 101 ani

Istoric, diplomat, filozof, jurnalist şi romancier, Neagu Djuvara a încetat din viață, informează TVR. Istoricul avea 101 ani. 45 i-a trăit în afara ţării, în exil. Abia după 1989 avea să devină cunoscut în țară.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Neagu Djuvara s-a născut la București într-o familie aristocrată de origine aromână. Și-a făcut studiile la Paris, licențiat în litere la Sorbona (istorie, 1937) și doctor în drept. În timpul celui de-al II-lea Război Mondial, luat parte la campania din  Basarabia și Transnistria ca elev-ofițer de rezervă (iunie – noiembrie 1941), fiind rănit aproape de Odesa

În mai 1972, obține doctoratul de stat (docența) la Sorbona cu o teză de filosofie a istoriei, sub conducerea cunoscutului sociolog și filozof Raymond Aron; mai târziu, obține și o diplomă a prestigiosului Institut național de limbi și civilizații orientale de la Paris.
Din 1991 în 1998 este profesor – asociat la Universitatea din București. E membru de onoare al Institutului de Istorie „A.D. Xenopol” din Iași și al Institutului de Istorie „N. Iorga” din București.

A fost decorat cu Marea Cruce a Ordinul național „Serviciul Credincios” și cu „Ordre des Arts et des Lettres” în grad de Ofițer.
Pe 30 Octombrie 2012, a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universității din București. Titlul de Doctoris Honoris Causa i-a fost atribuit și de către Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați, în urma ceremoniei din 5 decembrie 2012.
Neagu Djuvara are din 15 martie 2017 gradul de general de brigadă — cu o stea, în retragere
În 2016 i s-a conferit Ordinul național „Steaua României” în grad de Cavaler.
La 25 august 2016, cu ocazia împlinirii vârstei de 100 de ani, i s-a conferit titlul de cetățean de onoare al municipiului București „în semn de recunoaștere a activității în domeniul culturii și istoriografiei românești”

sursa: wikipedia
PUBLICITATE