IPJ Neamț: Sesiuni de informare pentru 150 de elevi din comuna Săvinești

Dragi copii şi adolescenţi, vă recomandăm  să  NU luaţi parte la fapte care contravin legii şi care sunt considerate contravenţii sau infracţiuni.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Așa au debutat sesiunile de informare derulate în rândul celor 150 de elevi din clasele V-VIII din cadrul Școlilor nr.1 și nr.2 ”I. Gervescu” din comuna Săvinești, susținute de ofițerul de prevenire în colaborare cu polițiști din cadrul Postului de Poliție Săvinești.

Acţiunile de prevenire a delincvenţei juvenile şi a victimizării minorilor sunt măsuri proactive pentru asigurarea unui climat de siguranţă în unităţile de învăţământ, dar şi pentru desfăşurarea în condiţii optime a procesului de instruire a elevilor.

Cu ocazia întâlnirilor, în cele două unități de învățământ au fost abordate teme de interes general pentru elevi, precum prevenirea violenţei în mediul școlar, a consumului de droguri, alcool şi tutun, prevenirea absenteismului sau a abandonului şcolar, fiindu-le adresate elevilor recomandări despre ce comportament trebuie să adopte pentru a nu deveni victime ale unor infracţiuni, dar mai ales pentru prevenirea implicării lor în comiterea de fapte antisociale.

Pentru a-i descuraja să comită infracţiuni, poliţiştii  le-au prezentat elevilor filmul educativ ”Cheia e la tine!”, care conţine mărturii ale unor tineri ajunși în centrele de reeducare sau penitenciare în urma comiterii de fapte penale.

Discuţiile interactive cu adolescenţii s-au referit la recunoaşterea formelor de manifestare a violenţei, la modul de sancţionare a acesteia şi la identificarea celor mai eficiente măsuri pentru adoptarea unui comportament non-conflictual.

Sub forma unui material interactiv intitulat ”Școala în Siguranță – Arta de a nu deveni o victimă!”, ofițerul de prevenire a prezentat elevilor câteva noțiuni juridice de bază ”ce înseamnă o victimă, ce reprezintă autorul și diferența dintre  infracțiune și contravenție”, continuând cu cele mai des întâlnite fapte care contravin legii, în ce constau și care pot fi săvârșite de către elevi.

PUTEȚI  EVITA  DELINCVENȚA!

  • Nu vă lăsaţi atraşi de aşa numiţi ,,prieteni”  în comiterea unor  infracţiuni  ale căror consecinţe pot fi grave !
  • Consumul de băuturi alcoolice este cauza comiterii celor mai multe infracţiuni cu violenţă. Din păcate, pentru mulți tineri distracţia este condiţionată de consumul de alcool sau mai rău, de droguri.
  •  Dacă organizaţi o petrecere acasă, asiguraţi-vă că nu vor veni persoane care consumă alcool în exces ori  droguri, pentru ca veţi suporta rigorile legii;
  • Evitaţi disputele verbale,  persoanele irascibile, puse pe harţă şi nu vă implicaţi în scandaluri sau încăierări;
  • Folosiţi un limbaj controlat, fără jigniri şi evitaţi pe cât posibil compania persoanelor cunoscute ca alcoolice;
  • Nu vă faceţi singuri dreptate lovind adversarul! De la o palmă sau o îmbrânceală, victimă se poate dezechilibra şi lovi, iar riscul unor complicaţii sau chiar decesul nu este de neglijat!

Activitățile polițiștilor au fost finalizate cu distribuirea de materiale informative cu recomandări utile pentru prevenirea victimizării cetățenilor în cazul furturilor din locuințe și a infracțiunilor de tâlhărie.

PUBLICITATE