IPJ Neamț: Sărbători în siguranță. Recomandări de la polițiști

Inspectoratul de Poliţie al judeţului Neamț derulează în perioada 03-31 decembrie a.c. campania de informare pentru prevenirea infracţiunilor specifice  sărbătorilor de iarnă „SĂRBĂTORI ÎN SIGURANȚĂ”.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Prin intermediul acestei campanii, cetăţenii sunt sfătuiţi cu privire la măsurile pe care trebuie să le cunoască şi să le adopte pentru a nu deveni victime ale infractorilor și pentru a preveni evenimentele negative.

COPILUL TĂU ESTE ÎN SIGURANȚĂ LA COLINDAT?

Perioada sărbătorilor de iarnă aduce pentru cei mici o mulțime de bucurii, iar plecatul la colindat este unul dintre cele mai așteptate momente. În acest context, poliţiştii prezintă câteva recomandări, pentru a crește siguranța copiilor.

Întrucât cei mici merg în principal neînsoțiți la colindat, crește riscul ca aceștia să fie acostați fie de alți minori, fie de adulți, pentru a le cere banii adunați din această activitate tradițională, crescând astfel riscul ca minorii să fie victime ale unor agresiuni.

Pentru a evita victimizarea copilului dv. atunci când se află la colindat vă recomandăm:

•Însoțiți copilul mai ales dacă pleacă pe timp de seară sau noapte la colindat!

•Stabiliți exact locațiile și traseul pe care urmează să-l parcurgă atunci când merge la colindat!

•Stabiliți și verificați cu ce copii se va deplasa să colinde!

•Impuneți-le copiilor să plece la colindat doar pe timp de zi și recomandați-le să evite zonele izolate!

•Este bine să le reamintiți să nu se lase niciodată invitați de necunoscuți într-un loc, la o petrecere sau la o plimbare cu mașina. Totodată, va fi oricând potrivit să le amintiţi copiilor ca în cazul în care li se întâmplă ceva rău lor sau prietenilor lor, să informeze imediat părinţii sau Poliţia.

SĂRBĂTORILE SUNT ÎN GENERAL ÎNSOȚITE DE MESE  FESTIVE ȘI CONSUM DE ALCOOL.

Consumul de alcool și conducerea vehiculelor este interzis prin lege și este o combinație periculoasă pentru dumneavoastră, pasagerii dumneavoastră, pietoni, alți șoferi și oricine sau orice întâlniți în drum. Cu cât consumați mai mult alcool, cu atât mai mult este posibil sa fiți implicat între-un accident.

Conducerea autovehiculelor necesita o varietate de aptitudini deoarece condițiile de conducere se schimba continuu. Șoferul trebuie să își păstreze starea de alertă, să reacționeze rapid în fața pericolelor, să vadă clar și să aprecieze corect distanța și viteza.

Cum afectează alcoolul condusul?

Alcoolul încetinește activitatea sistemului nervos central iar consumul de alcool îți poate afecta condusul autovehiculului prin faptul că acesta cauzează:

•Deficiențe de vedere;

•Încetinirea reflexelor;

•Reducerea concentrării și a vigilenței;

•Crearea unei stări de relaxare și somnolență, ceea ce te poate determina sa adormi la volan;

•Dificultăți în interpretarea informațiilor senzoriale;

•Dificultăți în desfășurarea mai multor activități în același timp (ex: păstrarea benzii și a direcției, în timp ce te concentrezi la traficul din jur);

•Supraestimarea propriilor abilități, ceea ce te poate determina să îți asumi riscuri;

•Nerespectarea regulilor de circulație.

De asemenea, starea de mahmureală (a doua zi după ce ai consumat alcool) te poate determina să nu te poți concentra și chiar să dormi la volan. Este important să ții minte că alcoolemia poate crește timp de până la 3 ore după ce ai consumat ultima băutura alcoolică. Singurul mod de a elimina alcoolul din sistem este să îi permiți corpului să îl proceseze. Dușurile, cafeaua sau aerul proaspăt nu vor reduce alcoolemia.

Gândește-te la cât ai băut noaptea. Este bine să nu conduci mașina dimineața!

Orice accident, rănire sau deces cauzate de consumul de alcool pot fi evitate in totalitate.

PUBLICITATE