IPJ Neamț: Activități de prevenire desfășurate în rândul elevilor din Piatra Neamț, la început de an

În perioada 22-26 ianuarie a.c., ofițerii din cadrul Compartimentului de Analiză și Prevenirea Criminalității Neamț au derulat activități de informare și prevenire în rândul elevilor în vederea reducerii riscului de victimizare sau implicare a acestora în săvârșirea de fapte penale.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

În colaborare cu Poliția Locală, ofițerii de prevenire au derulat activități specifice în rândul elevilor din clasele V-VIII ai Școlilor Gimnaziale nr.5 și nr.8 din Piatra Neamț, care au avut ca teme de dezbatere prevenirea delincvenței juvenile – răspunderea penală în cazul minorilor, prevenirea implicării minorilor în comiterea de fapte antisociale, siguranța pe internet, prevenirea victimizării în drumul spre și de la școală, etc. Polițiștii au atins și subiecte ce țin de prevenirea consumului de substanțe interzise și pornografia infantilă pe internet. Au fost prezentate materiale power-point care au avut ca informații cauzele care determină un comportament delincvent la minori, consecințele săvârșirii de fapte penale, iar sub forma unor dialoguri interactive între polițiști și elevi au fost căutate soluții pentru prevenirea implicării acestora în comiterea de fapte antisociale.

O amplă activitate a fost derulată în rândul a peste 150 de elevi din clasele V-VIII ai Școlii Gimnaziale Nr.5 din Piatra Neamț, în cadrul căreia a fost abordată ca temă principală ”prevenirea delincvenței juvenile și a victimizării minorilor”. Dezbaterea materialului ”Arta de a nu deveni o victimă” a atras întrebări din partea elevilor prezenți în momentul în care s-a ajuns la subiectul ”răspunderea penală și contravențională a minorilor care au comis fapte antisociale”, iar pentru a conștientiza mai mult acest aspect polițiștii le-au prezentat spețe reale în care minorii au răspuns în fața legii pentru faptele lor . Pe marginea filmului educativ-preventiv ”Unde-i lege nu-i tocmeală” și din cazurile expuse s-au evidențiat aspectele care-i determină pe tineri/copii să adopte un comportament neadecvat la școală, pe stradă sau acasă, accentuându-se consecințele săvârșirii unor astfel de fapte antisociale. Au fost oferite alternative de petrecere a timpului liber, dar și soluții eficiente și măsuri pentru ca tinerii să nu intre într-un anturaj dubios și să nu ajungă în postura de autori de fapte antisociale.

PUBLICITATE