IPJ Neamț: în această săptămână, activitățile de prevenire în rândul tinerilor au fost intensificate

În această săptămână activitățile de prevenire în rândul tinerilor au fost intensificate, în scopul diminuării condițiilor favorizante delicventei juvenile si victimizării minorilor.  Activităţile au fost orientate către elevi, cadre didactice, părinţi, consilieri şcolari şi au vizat conştientizarea consecinţelor unor comportamente antisociale.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Astfel,  în data de 19.03.2018, ofițerul de prevenire alături de agenții Postului Rural de Poliție Săvinești au susținut o sesiune de informare în rândul  copiilor care provin din familii defavorizate de pe raza comunei Săvinești, beneficiari ai Centrului Social „Popasul Iubirii Milostive”. Tema dezbătută,  „După fapta si răsplata” , a vizat prevenirea implicării minorilor în comiterea faptelor antisociale, răspunderea penala si contravenționala a minorilor care comit infracțiuni.

Pentru a  marca data de 21.03.2018 – „Ziua Internaționala a copiilor Străzii”, oamenii legii au explicat pe înțelesul fiecăruia  care sunt riscurile la care se expun cei ajung să recurgă la mila publicului apelând la cerșetorie.

La finalul activității, copii prezenți au fost provocați la un concurs de întrebări si răspunsuri cu tematica prezentata in urma căruia au primit „o legitimație de polițist pentru o zi”.

Marți, 20.03.2018, ofițerul de prevenire împreună cu polițistul de proximitate a fost prezent în rândul a peste 120 de elevi ai Colegiului Național de Informatică din Piatra Neamț. Au fost  susținute doua sesiuni de informare in rândul elevilor din clasele a V-a si a VI-a despre prevenirea pornografiei infantile pe internet, prevenirea victimizării minorilor in cazul infracțiunilor din mediul on-line,  a infracțiunilor la regimul rutier si a celor contra patrimoniului. Elevii au fost receptivi la subiectele dezbătute, adresând întrebări și fiind interesați despre ce pățesc acei minori care au ajuns să comită fapte antisociale, bineînțeles după vizionarea filmului educativ preventiv ”Libertate sau Delincvență!”

 Tot marți, polițiștii Postului de Poliţie Bicazu Ardelean s-au întâlnit, în cadrul programului Ora de Net – „Cetăţenia digitală. Drepturi şi responsabilităţi pe Internet privind datele personale„, cu circa 100 de persoane( elevi, părinţi, cadre didactice ), cu scopul promovării drepturilor şi responsabilităţilor pe Internet privind datele personale, facilitând astfel creşterea nivelului de informare cu privire la modalităţile optime de prevenire şi combatere a abuzurilor în mediul online.

Miercuri, 21.03.2018, polițiștii au fost prezenți în rândul elevilor din clasa a II ai Școlii Gimnaziale Nr.2 din Piatra Neamț. Subiectul principal al dezbaterii a fost ”Internetul… Prieten sau Dușman…”, cei mici aducând argumente pro și contra acestui subiect. Polițiștii  au prezentat un  material power-point privind riscurile  la care pot fi expuși elevii atunci când utilizează internetul și recomandări utile pentru a nu deveni victime ale mediului on-line.

RECOMANDĂRI  PREVENTIVE :

– protejarea datelor personale şi a parolei – prin date personale înţelegând inclusiv adresa, şcoala unde învaţă minorul, informaţii despre familie, etc

– evitarea întâlnirilor cu persoane cunoscute pe internet sau anunţarea părinţilor despre intenţia unor astfel de întâlniri;

– selectarea atentă a imaginilor pe care le postează pe internet – este vorba de conştientizarea faptului că odată postate aceste fotografii pot fi văzute sau folosite de oricine, oricând. Totodată, fotografiile postate „pot spune ceva” despre profilul copilului în cadrul reţelei.

– respingerea unor contacte „agresive” venite din partea altor persoane şi anunţarea acestor incidente.

PUBLICITATE