Ionel Arsene: Guvernul ar trebui să fie preocupat de ceea ce se întâmplă în satele din România


Ionel Arsene, președinte PSD Neamț: Guvernul ar trebui să fie preocupat de ceea ce se întâmplă în satele din România

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

„Întâlnirea de luni a premierului Cioloș cu primarii comunelor ar fi trebuit să reprezinte o bună ocazie prin care acesta să cunoască mai bine problemele cu care se confruntă edilii la nivel local. În schimb, o discuție normală s-a transformat într-o încordare a mușchilor de către șeful Guvernului în fața primarilor. În urma discuției cu primarii a rezultat un lucru, acela că Guvernul nu mai e dispus să dea fonduri primăriilor. Discursul lui Dacian Cioloș de luni a fost unul care a produs mai multă îngrijorare în rândul primarilor în loc să le ofere acestora perspective pentru viitor.

Domnul Cioloș a venit cu un discurs în fața primarilor prin care nu a spus nimic nou, ci a fost mai degrabă amenințător. Guvernul ar trebui să fie preocupat de ceea ce se întâmplă în satele din România și mai puțin amenințător. Nu e de ajuns să le spui primarilor să facă una sau alta, iar tu ca Guvern să îi anunți că alocațiile bugetare vor rămâne aceleași pe următorii doi ani. Întrebarea pe care mi-o pun este cu ce părere a plecat un primar dintr-o comună după întâlnirea cu premierul? Ce le va spune el oamenilor după ce a fost anunțat că există șanse să nu primească banii necesari pentru diverse proiecte?

L-am văzut pe premier vorbind foarte mult despre fondurile europene, despre necesitatea ca administrarea regională să fie gândită în așa fel încât să fie convergentă cu programele și condițiile cerute de Uniunea Europeană pentru a utiliza la maximum banii europeni. Dar ce face guvernul în privinta fondurilor europene? E ușor să dai indicații, să le spui oamenilor să facă diverse lucruri. Ce face guvernul pentru atragerea de fonduri europene? Suntem la finele lunii februarie și până în momentul de față nici măcar o măsură din alocarea financiară 2014-2020 nu e disponibilă celor care vor să acceseze fondurile europene. Situația este cu atât mai gravă, cu cât nu există o perspectivă clară asupra absorbției de fonduri europene. Ce face premierul este să țină teorii primarilor cu privire la fondurile europene, în vreme ce guvernul pe care îl conduce are probleme clare în privința absorbției banilor alocați României”.

Comunicat de presă

PUBLICITATE