Ion Asaftei, de la catedra ”Ștefan Gheorghiu”, la biroul din Consiliul Județean Neamț

Ioan Asaftei este unul din personajele politice care vine cu un bagaj de cunoștințe, experiențe și relații construite în perioada comunistă a României.

Multe din aceste ”calități” enumerate mai sus l-au făcut pe tânărul Ioan Asaftei, dulgher și mai apoi strungar în cadrul Întreprinderii Mecanice de Utilaj Chimic Bucureşti, în anii ’70, să aibă mai apoi o ascensiune atât politică, cât și economică sau administrativă.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Ce-i drept, studiile au fost terminate cam târziu, liceul la 22 de ani și Facultatea de Drept la 32 de ani, dar acest lucru nu l-a oprit să fie unul din lectorii Academiei de Științe Social Politice „Ștefan Gheorghiu”, la catedra căreia nu ajungea oricine să predea.

Aici erau pregătite studii și expertize pentru organele de conducere de partid și de stat la nivel central (CC al PCR, Consiliul de Miniștri, Ministerul de Externe, ambasade etc.).

De acolo ia avânt cariera lui Ion Asaftei. Obține un atestat în  limba franceză, eliberat de Centre de Cooperation Culturelle et Sociale, Cannes, France, în anul 1984. Urmează absolvirea masteratului cu specializarea ”Studii Europene” în cadrul Universității de Petrol-Gaze din Ploiești, iar mai apoi pune bazele afacerii ”Hanul Răzeșilor” din comuna Tupilați.

Ca o adevărată floare a democrației crescută în sera Academiei ”Ștefan Gheorghiu”, Ion Asaftei își începe ascensiunea politică brusc și în forță.

Este unul din politicienii care au ajuns extrem de rapid pe postul de președinte al unui partid politic (ALDE) și mai apoi numărul 2 în poziția administrativă a județului, alegerile locale din 2016 găsindu-l vicepreședinte al Consiliului Județean Neamț.

În această perioadă i-a ținut ”spatele” președintelui PSD Ionel Arsene – cu cele două voturi ale ALDE din CJ Neamț, asigurându-i acestuia majoritatea pentru adoptarea proiectelor de hotârâre, deși ALDE Neamț se află la guvernare alături de PNL, prin postul de subprefect deținut încă din 2019 de către Doru Ungureanu.

Aruncând un ochi peste declarația de avere și interese, observăm că Ion Asaftei a intrat în politică dator și va ieși aproape la fel.

În 2016 avea datorii la bănci în valoare de 126.751 lei și la bugetul de stat de 827.078. În anul 2019 datoria la bancă a rămas, surprinzător, aceeași, iar la bugetul de stat a mai scăzut cu 66.255 lei.

Veniturile în 2016 erau de 12.661 lei, obținute în cadrul societății pe care o administra, iar în 2019 acestea sunt în valoare de 106.704, obținute din indemnizația de vicepreședinte CJ Neamț.

PUBLICITATE