Instituția prefectului monitorizează aplicarea legii cadastrului


Instituţia prefectului a monitorizat activităţile desfăşurate de  către Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliară (OCPI) în cadrul  Programului naţional de cadastru şi carte funciară (PNCCF), care se desfășoară în perioada 2015-2023, în scopul înregistrării gratuite a imobilelor de la nivelul întregii ţări în sistemul integrat de cadastru şi carte funciară şi eliberării certificatelor pentru înscrierea în cartea funciară a posesorilor ca proprietari şi, după caz, a dezbaterilor succesorale.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Astfel, până în prezent, OCPI  a încheiat  contracte de finanțare cu 69 de unități  administrativ-teritoriale (UAT) pentru realizarea lucrărilor de cadastru general, reprezentând o suprafață de 28736 hectare și un număr estimat de 94838 imobile.

Finanțarea lucrărilor de înregistrare sistematică este asigurată din bugetul Agenției Naționale de Cadastru si Publicitate Imobiliară (ANCPI), prin bugetul OCPI Neamț, în baza                       OUG nr. 35/2016, care facilitează înscrierea cu prioritate a terenurilor agricole în sistemul integrat de cadastru și carte funciară.

Pentru anul 2016, suma alocată realizării lucrărilor de înregistrare sistematică în județul Neamț este de  10.395.000 de lei.

Valoarea finanțării este în cuantum de 60 de lei/carte funciară (inclusiv TVA), plata făcându-se numai  pentru imobilele care au fost recepționate și pentru care au fost deschise cărți funciare.

În urma unei videoconferinţe din această vară în care au fost dezbătute modificările apărute la Legea nr. 7/1996 a cadastrului şi publicităţii imobiliare, am solicitat OCPI să vină în sprijinul primăriilor cu informaţii, consiliere,  întâlniri zonale de instruire pe această temă şi evident să fim informaţi asupra rezultatelor. Până în prezent, au fost elaborate şi transmise primarilor documente precum  ghidul primarului, ghidul de alocare bugetară şi achiziţie publică, procedura de alocare a sumelor, specificaţiile tehnice de realizare a lucrărilor de cadastru sistematic,  modelul de contract de finanţare. De asemenea au fost organizate şi instruiri zonale iar rezultatele se văd, 69 de UAT-uri au semnat deja contracte cu OCPI” a spus prefectul Niculina Dobrilă.

D.M.B.
PUBLICITATE