Infracţiune prin inacţiune. Condamnați pentru că nu şi-au ajutat aproapele. Două cazuri din Neamț

Conform noului Cod Penal, o persoană poate fi condamnată dacă nu intervine să salveze pe cei a căror viaţă, integritate corporală sau sănătate este în pericol.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Lăsarea fără ajutor a unei persoane aflate în dificultate
(1) Omisiunea de a da ajutorul necesar sau de a anunţa de îndată autorităţile de către cel care a găsit o persoană a cărei viaţă, integritate corporală sau sănătate este în pericol şi nu are putinţa de a se salva se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.
(2) Fapta nu constituie infracţiune dacă, prin acordarea ajutorului, autorul s-ar expune unui pericol grav cu privire la viaţa, integritatea corporală sau sănătatea sa. – se arată în articolul 203 din Noul Cod Penal.

Instanţele din România au soluționat deja astfel de speţe și au dispus pedepse în baza acestui articol de lege, jurnaliștii de la Mediafax oferind două exemple din județul Neamț.

Este vorba despre procesul în care a fost vizat un agent de poliţie din judeţul Neamţ, acesta fiind condamnat la un an şi patru luni de închisoare, în 2016.

De asemenea, Judecătoria Piatra Neamţ, magistraţii au dispus, anul acesta, o amendă în baza articolului 203, alineat (1) din Noul Cod Penal, pentru un cuplul care şi-a abandonat vecinul la nevoie.

Mai multe puteți citi – AICI

PUBLICITATE