INEDIT: Elevi de la Colegiul de Informatică vor participa la un concurs național de creare a unui satelit

Șapte echipe de elevi de la mai multe licee și palate ale copiilor din România se vor întrece în realizarea unui satelit în finala concursului național CanSat 2017, care se va desfășura în perioada 19-23 aprilie, se arată într-un comunicat de presă transmis, miercuri, de Agenția Spațială Română (ROSA)

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Începând de pe data de 19 aprilie și până pe 23 aprilie, șapte echipe de elevi participă la finala Competiției Naționale CanSat 2017. Evenimentul este organizat de ESERO România și are loc la Colegiul Tehnic Elie Radu și pe Aerodromul Gheorghe Bănciulescu din Ploiești.

Competiția CanSat 2017 este organizată de ESERO România, un proiect al Agenției Spațiale Europene (ESA) în parteneriat cu Agenția Spațială Română (ROSA). Ediția din 2017 este organizată cu ajutorul Inspectoratului Școlar Județean Prahova și al Școlii Superioare de Aviație Civile.

Echipele selectate de ESERO România în colaborare cu Departamentul de Educație al Agenției Spațiale Europene (ESA) pentru etapa finală a competiției sunt:

  • ConSat, Palatul Copiilor Drobeta Turnu – Severin – Filiala Orșova, coordonată de Agape Mihai;
  • Late Night Engineers, Liceul Internațional de Informatică, coordonată de Travaci Ferhat;
  • DATAVAN, Colegiul Tehnic Constantin Brâncuși, coordonată de Cindea Nicoleta;
  • TOMIS III,Colegiul Național Mircea cel Bătrân, coordonată de Băraru Ion;
  • RO – OZ, Colegiul Național de Informatică Piatra Neamț, coordonată de Bejan Diana Cristina;
  • IVSA, Colegiul Național Ienăchiță Văcărescu, coordonată de State Gabriel;
  • Microsat, Colegiul Național de Informatică Tudor Vianu, coordonată de Trifan George;
  • Spartans CanSat, Colegiul Național Constantin Carabella, coordonată de Voiculescu Mihaela.

Echipele își vor prezenta proiectele în ordinea de mai sus, cu mențiunea că echipa Microsat s-a retras din competiție.

CanSat-ul este o simulare a unui satelit integrat în volumul și forma unei doze standard de băuturi răcoritoare. Provocarea pentru elevi constă în includerea tuturor subsistemelor majore ale unui satelit – cum ar fi alimentarea cu electricitate și comunicațiile – într-o doza de răcoritoare cu un volum de 330 mililitri.

CanSat-ul va fi lansat de la o altitudine de aproximativ un kilometru, va trebui să îndeplinească o misiune și să aterizeze în condiții de siguranță. Proiectele selectate pentru ediția din acest an vor fi lansate cu ajutorul unui elicopter. Campania de lansare va avea loc pe Aerodromul Gheorghe Bănciulescu din Ploiești.

Înainte de lansare, CanSat-ul pregătit de fiecare echipă va trece printr-o inspecție tehnică ce va determina dacă acesta întrunește condițiile impuse pentru dimensiune, greutate, comunicații radio și parașută.

Echipa câștigătoare a competiției naționale se va califica direct în finala Competiției Europene de CanSat 2017, organizata de Agenția Spațială Europeană.
Mai multe detalii sunt disponibile pe pagina oficială ESERO România şi pe website-ul CanSats.

PUBLICITATE