Incredibil! PSD-ALDE propune ca mărturia mincinoasă să nu mai fie o infracţiune

Direcţia Naţională Anticorupţie reacţionează la propunerile de modificare a Codului de Procedură Penală şi a Codului Penal formulate în comisia specială condusă de Florin Iordache. Potrivit DNA, aceste modificări vor avea un efect devastator asupra anchetelor penale, deoarece elimină instrumentele legale indispensabile prin care organele de anchetă pot investiga infracțiunile. Printre modificările problematice menţionate de DNA se află şi un amendament propus de PSD şi ALDE, prin care mărturia mincinoasă nu ar mai fi o infracţiune, cu efect inclusiv asupra cauzelor aflate pe rol.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Modificarea art. 273 Cod procedură penală dezincriminează practic infracțiunea de mărturie mincinoasă, cu efect inclusiv asupra tuturor cauzelor aflate pe rol având ca obiect această infracțiune, prin aplicarea principiului legii penale mai favorabile. Va fi extrem de dificilă, chiar imposibilă aflarea adevărului, în condițiile în care martorii vor ști că pot minți fără să aibă nicio consecință, având impunitate; – notează comunicatul DNA

Nu constituie infracțiune refuzul de a face declarații prin care persoana se auto-incriminează, refuzul de declara în sensul solicitat de organele judiciare, modificarea declarației care a fost dată prin exercitarea unor presiuni de orice fel asupra martorului și nici simpla divergență de mărturii în cadrul unui proces, dacă nu există probe directe din care să rezulte caracterul mincinos și de rea-credință, al acestora, este amendamentul propus de PSD şi ALDE.

De reținut este faptul că președintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a fost trimis în judecată de DNA, în iulie 2016, pentru săvârșirea infracțiunilor de mărturie mincinoasă și favorizarea făptuitorului.

Vezi toate modificările problematice menţionate de DNA – AICI

PUBLICITATE