Joi, 07.07.2016, la ora 11:07, Dispeceratul ISU – Ambulanţă Neamţ a fost anunţat, prin apel la „112”, că a izbucnit un incendiu la o anexă aflată într-o gospodărie din localitatea Negreşti.
La locul indicat s-au deplasat nouă subofiţeri din cadrul Detaşamentului de Pompieri Piatra Neamţ cu o autospecială de stins incendii şi o ambulanţă SMURD, constatând că ardeau anexa din lemn, având o suprafaţă de 10 mp. şi bunurile din interiorul acesteia. Era deja degradată izolaţia din polistiren a locuinţei, din cauza temperaturii produse de incendiu, pe o suprafaţă de aproximativ 6 mp.
Pompierii au stins incendiul în limitele găsite.
Cauza probabilă a incendiului: focul deschis în spaţii deschise (proprietarul a ars resturi vegetale în curte, la aproximativ trei metri de construcţie; după ce a stins focul, a plecat din curte; la puţin timp, soţia, care se afla în gospodărie, a observat incendiul).
La intervenţie au participat doi membri ai Serviciului Voluntar al comunei şi trei localnici.
Pentru a preveni producerea unor evenimente similare, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Petrodava” al judeţului Neamţ recomandă nemţenilor:
- Nu aprindeţi focul atunci când bate vântul, deoarece acesta poate purta scânteile către locuinţa din gospodărie sau chiar către gospodăriile vecine, unde pot izbucni incendii;
- Desfăşuraţi activitatea numai pe timp de zi şi curăţaţi vegetaţia din jurul fiecărei grămezi, pe o distanţă de 5 m;
- Asiguraţi materiale pentru o eventuală stingere a focului – butoi cu apă, stingător;
- Respectaţi următoarele distanţe de siguranţă:
– minim 40 de metri faţă de locurile cu pericol de explozie – lichide combustibile, vapori inflamabili, explozivi;
– minim 10 de metri faţă de materiale sau substanţe combustibile: hârtie, lemn, carton asfaltat, bitum, ulei;
- Colectaţi în grămezi vegetaţia uscată şi resturile vegetale în cantităţi care să vă permită să controlaţi arderea;
- Desfăşuraţi activitatea în zone care să nu permită propagarea la fondul forestier sau construcţii, căi de comunicaţii, conducte de transport gaze naturale;
- Supravegheaţi în permanenţă focul;
- Stingeţi în totalitate jarul, la finalul activităţii.