Încă 40 de hectare au fost afectate de incendiile de vegetație uscată

Încă 40 de hectare au fost afectate de incendiile de vegetație uscată produse în Neamț, transmit reprezentanții ISU.

Ca urmare a unor apeluri la 112, pompierii militari nemțeni au intervenit alături de pompierii voluntari din cadrul SVSU pentru localizarea și lichidarea unor incendii de vegetaţie uscată, astfel:

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

✔în comuna Borlești unde a ars vegetație uscată pe o suprafață de aproximativ 8 ha;
✔în comuna Ghindăoani unde a ars vegetație uscată pe o suprafață de aproximativ 20 ha;
✔în localitatea Ciurea din comuna Pâncești unde a ars vegetație uscată pe o suprafață de aproximativ 2500 mp;
✔în localitatea Bistrița din comuna Alexandru cel Bun unde a ars vegetație uscată pe o suprafață de aproximativ 2.5 ha și 10 ml gard din lemn;
✔în localitatea Hlăpești din comuna Dragomirești unde a ars vegetație uscată pe o suprafață de aproximativ 4 ha;
✔în comuna Cordun unde a ars vegetație uscată pe o suprafață de aproximativ 3 ha (din cauza unor scântei rezultate la folosirea unui aparat de tăiere – nerespectarea normelor specifice la folosirea unui aparat electric pentru tăiere);
✔în localitatea Târzia din comuna Brusturi unde a ars vegetație uscată pe o suprafață de aproximativ 1 ha și 500 mp dintr-un lan de porumb;
✔în localitatea Bradu din comuna Grințieș unde a ars vegetație uscată pe o suprafață de aproximativ 2000 mp și 50 ml gard din lemn;
✔în localitatea Poiana Largului din comuna Poiana Teiului unde a ars vegetație uscată pe o suprafață de aproximativ 5500 mp și 270 ml gard din lemn;
✔pe strada Islazului din municipiul Roman unde a ars vegetație uscată pe o suprafață de aproximativ 2000 mp;

Focul deschis în spații deschise a fost cauza probabilă de producere a acestor incendii.

SVSU Negrești, Oniceni, Tămășeni, Rediu  și Tazlău au intervenit pentru localizarea și lichidarea unor incendii de vegetaţie uscată produse în zona lor de competenţă.

Incendiu lemne in curtea bisericii din Filioara, com. Agapia

Prin apel la 112, în jurul orei 13:10, pompierii au fost solicitați să intervină pentru stingerea unui incendiu produs la o stivă de lemne în curtea Bisericii din localitatea Filioara, comuna Agapia.
La locul solicitării s-au deplasat pompierii din cadrul Detașamentului Târgu Neamț cu o autospecială de stingere.
Pompierii au acționat pentru localizarea și lichidarea incendiului. Au ars aproximativ 200 kg de lemne.
Depozitarea necorespunzătoare a cenușii și jarului în apropierea unor materiale combustibile a fost cauza probabilă de producere a incendiului.
Nu au fost victime.

Incendiu grajd animale in localitatea Barticesti, comuna Botesti

În jurul orei 15:15, prin apel la 112, pompierii au fost solicitați să intervină pentru stingerea unui incendiu produs la un adăpost pentru animale din localtatea Barticești, comuna Botești.
La locul solicitării au fost alocate forțe și mijloace de la Detașamentul de pompieri Roman și SVSU Botești.
Incendiul se manifesta generalizat la nivelul a două anexe gospodărești.
Până la sosirea forțelor de intervenție au fost evacuate 10 ovine din interiorul adăpostului pentru animale.
Forțele de intervenție au localizat și lichidat incendiul în limitele găsite. Au ars aproximativ 10 tone de plante furajere și adăpostul pentru animale construit din lemn cu suprafața de 40 mp.
Incendiul s-a produs, cel mai probabil, din cauza unei țigări (fumatul în locuri nepermise).
Proprietarul locuinței, în vârstă de 31 de ani, a suferit atac de panică.  Acesta a fost asistat de echipajul SMURD dar a refuzat transportul la spital.

Incendiu vegetatie cu extindere la o locuinta in localitatea Hoisesti, comuna Margineni

În jurul orei 16:50, prin apel la 112, pompierii au fost înștiințați despre producerea unui incendiu la vegetație uscată ce s-a extins la o locuință.
La locul solicitării au fost alocate forțe și mijloace de la Detașamentul de pompieri Piatra Neamț și SVSU Mărgineni.
La sosirea primelor echipaje de intervenție incendiul se manifesta generalizat la nivelul unei locuințe și la vegetația uscată pe o suprafață mare.
Forțele de intervenție au localizat și lichidat incendiul. A ars locuința cu suprafața de aproximativ 50 mp și vegetație uscată pe o suprafață de aproximativ 4 ha.
Focul deschis în spații deschise a fost cauza probabilă de producere a incendiului.

Incendiu anexa gospodareasca in localitatea Garcina, str. Garcinuta 2

La ora 17:32, pompierii au fost înștiințați despre producerea unui incendiu la o anexă gospodărescă situată pe strada Gârcinuța din comuna Gârcina.
La locul solicitării s-au deplasat pompierii pietreni cu două autospeciale de stingere și o ambulanță SMURD împreună cu voluntari din cadrul SVSU Gârcina.
Incendiul se manifesta la acoperișul unei anexe gospodărești cu posibilitatea propagării la întreaga construcție și la locuința aflată în imediata apropiere.
Incendiul a fost localizat și lichidat incendiul în limitele găsite. Au ars aproximativ 4 mp din acoperișul anexei și 30 scânduri de lemn.
Incendiul s-a produs,  cel mai probabil, din cauza unor scântei rezultate la folosirea unui aparat de tăiere (nerespectarea normelor specifice la folosirea unui aparat electric pentru tăiere).
Nu au fost victime.
La această intervenție a participat și colegul nostru Gabi care se afla în timpul liber. Dacă de obicei Gabi alocă forțele și mijloacele de intervenție la locul solicitării,  de această dată a intervenit alături de pompierii voluntari pentru localizarea incendiului până la sosirea forțelor de intervenţie de la ISU.
Lt.-col. Ciucanu Gabriel își desfășoară activitatea la Dispeceratul ISU Neamț și este unul din ofițerii responsabili cu monitorizarea situațiilor de urgență produse și în funcție de solicitările primite prin apel la 112 alocă forțe și mijloacele necesare intervenției.

PUBLICITATE