În sfârșit, laparoscopia funcționează și în Spitalul Județean Neamț!


Emilia Arcan, președintele Consiliului Județean Neamț, a reușit, în urma unei discuții ferme cu conducerea Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț și a Consiliului de Administrație, să determine punerea în funcțiune a unui aparat laparoscop, cu care s-a realizat deja prima intervenție la o pacientă.
Aparatul a ajuns la Piatra Neamț în anul 2011, print-un proiect privind dotările unității sanitare, finanțat de Banca Mondială, dar după desigilarea făcută în momentul predării lui către SJU, nu a fost pus în funcțiune. „Vorbim despre lipsa aparaturii, a specialiștilor, despre nevoia de dotări, dar stăm cu toate la dispoziție și nu ne folosim de ele la Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț. Știam de existența laparoscopului pe Secția Obstetrică Ginecologie, care stătea nefolosit pentru că șefa de secție nu ar avea competențe să lucreze pe el și nu lăsa nici pe alții să îl utilizeze! La una dintre cele mai recente ședințe ale Consiliului de Administrație al SJU, la care am participat, am dat termen limită ca până la sfârșitul lunii martie aparatul să fie pus în folosință și asta s-a întâmplat, chiar dacă nu era de față și doctorița Georgeta Vintea, în calitate de șef de secție. Bucuria mi-a fost întregită când am auzit că s-a făcut și prima intervenție, unei paciente din județ. Evit să folosesc cuvintele potrivite ca să descriu situația cu acest aparat ținut sub folie protectoare, dar depășim limitele uneori, din cauza orgoliilor personale manifestate de către unii șefi de secție, sub protecția conducătorilor unității! Atâtea femei din Neamț au plecat în alte județe pentru a suferi o intervenție mai puțin dureroasă și după care refacerea fizică este mult mai scurtă! Noi aveam aparatul pe secție, dar îl ștergeam de praf, în condițiile în care patru medici – Tudor Săvălăstru, Valeria Vișan, Cosmin Rugină și Alina Denciu – au competențe pentru a lucra pe el! În calitatea pe care o am, consider că este grozav că femeile care din nefericire au nevoie de o astfel de intervenție măcar au posibilitatea de a se trata la ele în județ. Și mă bucur și pentru doctorii care au la îndemână aparatura necesară ca să își desfășoare activitatea! Așa, specialiștii au satisfacția muncii lor, pentru că nu degeaba au învățat, s-au pregătit atâția ani și pot lucra asemeni colegilor lor din țările dezvoltate ale Europei! Le mulțumesc celor care au preluat dorința mea și au pus-o în practică. Și sunt sigură că vor apărea multe mulțumiri și din partea pacientelor“, a declarat Emilia Arcan, președintele Consiliului Județean Neamț.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Trusa laparoscopie a ajuns la Spitalul Județean în octombrie 2011, grație unui proiect în care s-a asigurat finanțarea de la Banca Mondială. Din 2013, unii dintre medicii Secției OG a SJU Piatra Neamț au obținut competențe în a lucra cu respectiva aparatură, dar din motive mai mult sau mai puțin subiective, nu au avut acces până zilele trecute.

PUBLICITATE