În perioada 28 septembrie – 2 octombrie se desfăşoară Săptămâna Prevenirii Criminalităţii

Astăzi, 28.09.2015, la orele 10.30, Inspectoratul de Poliție Județean Neamț a organizat o conferință de presă prin care a debutat evenimentul Săptămâna Prevenirii Criminalității, alături de colaboratorii noștri, Autoritatea politia neamt1Teritorială de Ordine Publică, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog, fundaţia Solidaritate și Speranță- filiala Săvinești și reprezentantul Groupama Asigurări-filiala Neamț.
În cadrul conferinței au fost expuse principalele activități ce vor fi desfășurate în această săptămână de către polițiștii de prevenire și cei din cadrul Serviciului de Ordine Publică, invitații evenimentului concluzionând ideea că rolul prevenirii faptelor antisociale este unul prioritar, prin această activitate reușindu-se stoparea activității infracționale și reducerea victimizării persoanelor.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Programul activităților derulate în săptămâna 28.09.-02.10.2015

politia neamt2Ziua de 28 septembrie a fost dedicată prevenirii delincvenței juvenile, fapt pentru care poliţiştii nemțeni, după conferință, în intervalul orar 11.30-14.00, la sediul I.P.J. Neamț au primit circa 100 de elevi din clasele a X-a și a XI-a din cadrul liceelor din municipiul Piatra Neamț. Sub sloganul ”Un tânăr prevenit este un tânăr salvat!”, polițiștii de prevenire au organizat un brainstorming cu liceenii prezenți pe tema zilei în scopul de a genera un număr cât mai mare de idei venite din partea tinerilor privind principalele cauze generatoare a delincvenței juvenile, dar și soluții de reducere a fenomenului infracțional în rândul minorilor.

politia neamt3Cei prezenți la activitate au vizitat sediul I.P.J. Neamț și au aflat detalii despre munca polițiștilor din cadrul Serviciului de Acțiuni Speciale observând îndeaproape tehnica din dotarea acestora. Finalul activității s-a bucurat de un real interes din partea elevilor, care au fost încântați de o mică demonstrație a câinilor de serviciu .

Elevii au primit materiale ce conțin recomandări preventive și broșuri cu informații despre oferta educațională a școlilor M.A.I. realizate în cadrul Campaniei ”Și tu poți deveni polițist!”

Marți, 29 septembrie, reprezintă ziua prevenirii victimizării minorilor, când polițiștii de prevenire în colaborare cu partenerii: Fundația Solidaritate și Speranță filiala Săvinești, Primăria comunei Săvinești, vor organiza o activitate la ”Centrul Social Popasul Iubirii Milostive”. Grupul țintă vor fi membrii comunității locale (persoane provenind din familii defavorizate, vulnerabile din punct de vedere al victimizării),tema principală fiind ”Violența asupra copiilor, consecințe cognitive, emoționale și comportamentale”. Pe marginea celor prezentate vor fi dezbătute aspecte ce țin de violența în familie, formele abuzului, violența în mediul școlar și influențele ce le pot avea asupra dezvoltării copiilor.

Ziua de 30 septembrie va fi dedicată prevenirii infracţiunilor contra patrimoniului. Poliţiştii vor informa populaţia cu privire la consecinţele unui comportament neglijent vizavi de bunurile personale. La sediul Bibliotecii județene ”G.T. Kirileanu” din Piatra Neamț, va fi organizată o activitate de informare a persoanelor vârstnice în scopul prevenirii victimizării în cazul infracțiunilor de furt, tâlhărie și înșelăciuni.
Poliţiștii de proximitate şi cei de la secţiile de poliţie rurală vor desfăşura activităţi cu caracter informativ – preventiv în zonele aglomerate cum ar fi: pieţe, parcări, gări/autogări, asociaţii de proprietari, informând cetăţenii asupra importanţei respectării măsurilor de prevenţie, pentru prevenirea furturilor din locuințe, din buzunare, poșete, genți și din autoturisme.

În ziua de 1 octombrie va fi dezbătută tema prevenirii criminalității organizate. Astfel, în sala de festivități a Colegiului Tehnic ”Gheorghe Cartianu” din municipiul Piatra Neamț, polițiștii de prevenire în colaborare cu polițiști din cadrul structurii de Crimă Organizată și reprezentanți ai partenerilor – I.J.J. Neamț și C.E.P.E.C.A. Neamț – vor avea o dezbatere cu elevii claselor a IX-a ( circa 200 de elevi) asupra implicațiilor legale ale consumului de droguri și traficului de persoane în rândul tinerilor. La activitate vor participa reprezentanți din partea I.S.J. Neamț si conducerea unității de învățământ.

Săptămâna Prevenirii Criminalității se încheie vineri, 2 octombrie, prin ziua dedicată siguranţei rutiere. Polițiștii vor fi prezenți în centrul municipiului Piatra Neamț, iar în colaborare cu specialiști de la C.E.P.E.C.A. și reprezentanți ai școlilor de șoferi din mun. Piatra Neamț vor organiza o acțiune de prevenire a accidentelor rutiere produse pe fondul consumului de alcool. Acțiune va consta în folosirea de către ”șoferii doritori” a unor ochelari care induc starea de ebrietate.
De asemenea, elevii claselor I-IV din cadrul Liceului Tehnologic „Dimitrie Leonida” Piatra Neamț, vor participa la un concurs de desene pe asfalt cu tematică rutieră. Vor fi abordate subiecte ca principalele cauze de producere a accidentelor rutiere şi respectarea regulilor de circulaţie pe drumurile publice de către toţi participanţii la trafic.

PUBLICITATE