În oraș stâlpii cad peste mașini, iar primăria montează alții noi, cu led, în câmp!

La Piatra-Neamț, stâlpii de electricitate cad peste mașini și provoacă daune serioase, iar primăria municipiului montează alții noi, cu iluminat performant cu led, pe un deal fără stradă asfaltată sau utilități.

Miercuri dimineață, un stâlp de iluminat public din zona stadionului a căzut peste două autoturisme, o autoutilitară de distribuție și o mașină de poliție, iar un alt stâlp a rămas înclinat, fiind distrus de la bază (vezi articol aici).

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Doar norocul a făcut ca în acea zi să nu fie zi de examinare a elevilor de la școlile de șoferi.

Pe străzile adiacente stadionului sunt stâlpi de iluminat public care prezintă crăpături sau fisuri evidente de la bază spre vârf, însă nimeni de la Primăria municipiului nu a părut interesat acest lucru, până la momentul incidentului.

Ei s-au preocupat, în schimb, să pună la pământ toți castanii, chiar și pe cei cu baza sănătoasă.

Stâlpi crăpați ca cei din zona stadionului sau înclinați întâlnim peste tot prin oraș, unii din ei fiind chiar de lemn, cu o vechime de zeci de ani.

Până la incident, conducerea primăriei nu s-a preocupat să solicite schimbarea acestora, în schimb s-a apucat de montat zeci de stâlpi pe dealul din spatele Pietricicăi, într-o zonă unde nu există asfalt sau utilități.

După ce fostul primar Dragoș Chitic a pus orașul pe harta rușinii la nivel național cu strada asfaltată în câmp, cam în aceeași zonă, actuala conducere a primăriei montează stâlpi de iluminat cu led în zone pustii.

Ce spune Primăria Piatra-Neamț:

Primăria susține că zona din care face parte strada Veteranilor este una în plină dezvoltare.

„Proprietarii de terenuri de pe strada respectivă au făcut încă din anii trecuți demersuri pentru asigurarea de branșamente la rețeaua de energie electrică, respectiv prelungirea rețelei electrice destinate utilizatorilor casnici.

În toată acea zonă se realizează lucrări de construcții și tocmai din acest motiv ea a fost inclusă și în proiectul de extindere a sistemului de iluminat public.

Exemplul de bună practică adoptat în cele mai avansate administrații este de a construi cu prioritate rețelele de utilități, cu mult înainte de a începe construcția caselor, ordinea fiind: electricitate/iluminat, canalizare și apă potabilă, gaz, rețele date, asfalt și trotuare. Acesta va fi modelul de dezvoltare aplicat de municipiul Piatra-Neamț pentru toate zonele cu potențial de creștere.

Pe strada Veteranilor, la fel ca și pe celelalte străzi din cartierul Pietricica, vor exista utilități, asfalt și trotuare, necesare pentru început cel puțin, celor 6 locuințe pentru care s-au depus deja solicitări de eliberare a autorizațiilor de construire.

Extinderea iluminatului public în zona respectivă este pe deplin justificată și nu exclude continuarea înlocuirii altor stâlpi acolo unde acest lucru va fi necesar.” – au transmis reprezentanții Primăriei Piatra-Neamț

Ce răspund oamenii din zonă:

Publicăm, mai jos, mesajul unui pietrean, postat pe Facebook, ca reacție la textul transmis de reprezentanții Primăriei:

„Corect, doar cu mențiunea că pe strada Veteranilor proprietarii de terenuri și-au adus pe banii proprii utilitățile (gaz, apă și curent electric).

Singurul lucru făcut de Primăria Piatra-Neamț a fost să ne taxeze pentru săpături de teren, deși nu ne-a ajutat cu nimic.

Acum, într-adevăr, avem stâlpi pentru iluminat public, dat atât.”

Așa arată #NouaPiatra a primarului Carabelea.

PUBLICITATE
SURSĂfoto: Facebook/Ciprian Raspopa