IN MEMORIAM – Profesorul emerit de matematică, Gheorghe Dumitreasa

Catedra de matematică a fost mereu în istoria colegiului „Petru Rareș” un model de profesionalism. Numele profesorilor Constantin Avădanei, Gheorghe Mareş, Dumitru Roşca, Ioan Zenembisi, Sorin Donea, Gheorghe Dumitreasa, Constantin Cucoș sunt mărturie a activității prodigioase a școlii nemțene de matematică.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Reprezentantul cel mai elocvent al școlii de matematică ale cărei baze a fost pusă în anii 60 ai secolului trecut ne-a părăsit pe 20 decembrie 2022, înainte cu 2 luni de a împlini 90 de ani.

Timpul profesorului Gheorghe Dumitreasa nu a mai avut răbdare! Și câte nu mai erau de spus și povestit!

IN MEMORIAM – Profesorul emerit de matematică, Gheorghe Dumitreasa

S-a născut la 12 februarie 1933 în comuna Girov, județul Neamț. De la 1 an până la 8 ani, a fost crescut de bunica maternă, în satul Verşeşti. „Când a izbucnit războiul, mama m-a luat acasă ca să fiu gospodarul casei, să îngrijesc de vacă, de porc, de găini, căci tata fusese concentrat.”

Clasele primare le-a făcut la Girov (astăzi, școala gimnazială din comună îi poartă numele). Îşi aminteşte că în clasele a IV-a și a V-a a venit la școala din Girov „o absolventă de școală normală frumoasă și blândă ca o prinţesă”. Ea este cea care i-a lămurit pe părinţi să îl lase să meargă la Liceul „Petru Rareş”.

După examenul de capacitate din anul 1948, a mers la Şcoala Medie pentru Construcţii Hidrotehnice, unde a făcut patru clase. Practica a făcut-o pe Siret, lângă Paşcani, apoi la Midia, Cernavodă, Bicaz şi Stejaru.

În primăvara anului 1952, rămâne orfan de tată. Bunica care îl crescuse până la 8 ani îşi vinde pământul şi gospodăria de la ţară şi cumpără o căsuţă cu o cămăruţă şi o bucătărioară, cu un petic de grădină la Piatra, ca să fie lângă băiat şi să-l poată sprijini să-şi continue şcoala.

„Examenul final de tehnician în construcţii hidrotehnice l-am luat cu media peste 9 şi mi s-a permis să merg în învăţământul superior, la facultatea de construcţii. În toamna lui ‘52, cu actele în mână pentru construcţii, m-am înscris la Facultatea de Matematică şi Fizică a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, fiindcă profesorul meu de la şcoala medie, domnul Vasile Manole, mă făcuse să înţeleg şi să iubesc matematica.”

A susținut examenul de admitere la Facultatea de Matematică şi Fizică. În cei patru ani de facultate, a fost şeful unei grupe de 22 de studenţi. După patru ani de studiu, în vara anului 1956, a luat examenul de stat cu dublă calificare matematică şi fizică. Din cei aproximativ 100 de candidaţi, doar 16 au luat examenul de stat! El a luat nota maximă la matematică.

În primii ani de învăţământ, Gheorghe Dumitreasa a fost profesor la Şcoala Profesională de Construcţii (1956-1957), apoi la Liceul seral pentru Tineretul Muncitor (1957-1959). Când acest liceu se contopeşte cu Liceul Seral „Petru Rareş”, el ajunge profesor la „Petru Rareş”. Tot în toamna lui ’59, primeşte o adresă oficială (nr. 1726 din 4 octombrie 1959) de la Rectoratul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza”, prin care i se oferea postul de şef de laborator de fizică al profesorului universitar dr. Teofil Vescan, post pe care l-a declinat cu eleganță.

„Rămânând profesor la Liceul „Petru Rareş”, mi s-au dat ore ca la un nou venit: matematică la seral, fizică la o clasă de gimnaziu şi matematică şi astronomie la clasă de profil umanist. Am muncit aşa câţiva ani până directorii m-au trecut cu toate orele de matematică la cursul de zi.” 

Câteva momente marcante ale activității profesorului emerit Gheorghe Dumitreasa:

„În toamna anului 1970, am înfiinţat o clasă specială de matematică la liceu, lucru rar pe atunci în ţară. Roadele muncii cu această clasă s-au văzut la inspecţia pentru obţinerea gradului didactic I, în 1972. La concursurile de admitere în învăţământul superior această clasă a obţinut succes maxim, în 1974.” A susținut introducerea claselor de gimnaziu la liceu, chiar înainte de 1990.

Elevii profesorului emerit Gheorghe Dumitreasa au participat la concursurile de matematică balcanice, naţionale şi omagiale – „Gheorghe Ţiţeica”, „Gheorghe Vrânceanu”, „Spiru Haret” etc. La toate aceste concursuri, elevii săi au obţinut 21 premii I,11 premii II, 6 premii III, 2 premii ale Societăţii de matematică, 3 premii speciale şi 2 menţiuni. La Concursul „Gazeta de Matematică”, la Gala Laureaţilor în Matematică, la Tabăra Naţională de Matematică Mangalia, la Tabăra Naţională de Matematică Sinaia, elevii pregătiţi de domnia sa au obţinut 5 premii I, 4 premii II,1 premiu III şi o menţiune. Elevii săi au obţinut 4 medalii de aur şi o medalie de argint la Olimpiadele Internaţionale.

Constantin Cocea este primul elev din „Petru Rareș” care participă, în 1974, la o olimpiadă internațională, la Berlin.

Tătaru Daniel (actualmente profesor universitar în SUA) a luat medalie de aur la Olimpiada Internaţională din Cehoslovacia 1984 şi medalia de aur la Olimpiada Internaţională din Finlanda, în 1985. Aici a fost declarat cel mai bun elev matematician al lumii!

Savin Ovidiu, în anul 1995, a luat medalia de aur la Olimpiada Internaţională de Matematică din Canada. Astăzi, Savin Ovidiu este profesor universitar în SUA.

Corduneanu Adrian a luat medalia de argint şi apoi medalia de aur la Olimpiadele Internaţionale de Matematică din Canada, respectiv India.

Ibănescu Mihai a obținut medalie de argint la fizică, în 1995, la Olimpiada Internaţională din Australia.

Profesorul emerit Gheorghe Dumitreasa este autorul unor articole importante în publicațiile de specialitate, a redactat culegeri de probleme pentru concursurile internaționale, a modernizat manuale, a elaborat subiecte pentru admiterea în scoli profesionale, licee si pentru treapta a doua.

A fost președinte de comisii de bacalaureat, de titularizare. Până în anul 1989, a fost şeful cercului pedagogic al profesorilor de matematică de liceu din Piatra Neamț. În anul 1986, Ministerul Educaţiei şi Învăţământului l-a numit în comisia Concursului Balcanic desfăşurat în România şi în comisia Concursului Internaţional de Matematică din Polonia, unde România s-a clasat pe locul IV. În anul 1987, a fost numit în comisia Concursului Balcanic din Grecia şi în comisia Olimpiadei Internaţionale de Matematică din Cuba.

În anii 1992 şi 1993, împreună cu alţi patru profesori din ţară şi cu reprezentantul Ministerului, a activat în comisia de propunere pentru realizarea unei programe moderne de matematică pentru elevii de liceu.

1974: prin decret prezidenţial, i s-a oferit titlul de Profesor Emerit.

1987: Ministerul Educaţiei şi Învăţământului i-a acordat salariul de merit până la sfârşitul carierei.

Consiliul Local Piatra Neamț i-a acordat titlul de cetățean de onoare al municipiului.

Primarul Vasile Olaru şi Consiliul Local al comunei Girov au propus Inspectoratului Şcolar Judeţean Neamţ ca Şcoala generală din Girov să se numească „Şcoala Generală profesor Gheorghe Dumitreasa”.

În vara anului 1996, anul vârstei de pensionare, profesorul Dumitreasa primeşte invitaţia de a candida pe locul doi pe listele viitorului primar Ioan Rotaru. Este ales consilier şi, în primele două legislaturi din cele 5, devine şi viceprimar al municipiului Piatra Neamț.

Putem umple multe și multe pagini cu aspecte ale activității de profesor și om politic a profesorului emerit Gheorghe Dumitreasa sau cu amintiri ale elevilor săi, dar cum să scrii despre dăruirea și pasiunea cu care și-a împlinit menirea de dascăl, despre generozitatea cu care a cârmuit un oraș?

Cum să descrii cât mai elocvent cu putință simțul umorului cu care descrețea frunțile colegilor, entuziasmul pe care îl insufla profesorilor tineri, la început de drum? „Lasă că-i bine așa, e bine să fii original.”

Pentru colegii care l-au cunoscut, pentru elevii săi, profesorul Dumitreasa a reprezentat epoca în care învățământul se făcea „cu burta pe carte”, în care profesorul strălucit era pe un piedestal la care ajungeau doar cei străluciți ca el. Profesorul Dumitreasa, Dumi, era prietenul tuturor, al copiilor fără posibilități, al profesorilor fără sprijin material, al valorilor incontestabile pe care le recunoștea de la primele manifestări.

Exigent și generos, strălucit și revoluționar, profesorul emerit Gheorghe Dumitreasa își ia astăzi rămas bun de la școala pe care a servit-o zeci de ani și de la oamenii pe care i-a iubit etern. Drum bun în eternitate, Domnule Profesor! Veți trăi veșnic prin momentul de istorie pe care l-ați scris în Cartea de Aur a Colegiului Național „Petru Rareș” și a municipiului Piatra Neamț! Dumnezeu să vă lumineze drumul în Marea Trecere!

Colegii din Colegiul Național Petru Rareș

Au fost folosite elemente din lucrarea Profesori ai Colegiului Național „Petru Rares” – muncă succese performanțe, Gheorghe Dumitreasa, Irina Hirțe, Piatra Neamț, 2020
PUBLICITATE