În fața porții, cu lanț și lacăt, în prima zi de grădiniță (VIDEO)

În mod normal, prima zi de școală ar trebui să fie plină de entuziasm și bucurie pentru copii și părinți. În comuna Girov din județul Neamț, însă, anul școlar a debutat într-un mod extrem de dezolant pentru preșcolarii din satul Gura Văii.

Imaginile postate pe rețelele de socializare de către părinți arată cum cei mici „de grădiniță” încearcă să treacă de gardul unității de învățământ din sat, însă sunt opriți de un lanț cu lacăt.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

„În urmă cu două săptămâni, doamna educatoare a primit mesaj de la director că s-a decis la nivelul Consiliului Local să se mute la Girov.

Trebuie să facem naveta 7 km. Sunt 3 copii cu autism și părinții nu au posibilități de transport. Ei au un microbuz „vai de mama lui”. Nu poți să lași un copil de 3-4 ani pe scaun. Au fost cazuri când s-au lovit, și-au spart dinții.” – ne-a declarat unul dintre părinți.

Potrivit Inspectorului Școlar General, prof. Florentina Moise, de săptămâna trecută s-a depus la nivelul ISJ Neamț o adresă prin care părinții informau că nu sunt de acord cu mutarea la școala din centru.

„Rețeaua școlară la nivelul fiecărei localități este în atributul Consiliului Local. S-a primit la noi încă de când s-a dat rețeaua școlară această formă prin care copiii să fie transportați cu microbuzul școlar fiind vorba de un număr redus de copii în zona respectivă.

A fost hotărârea Consiliului Local și a Primăriei. Între timp părinții și au arătat nemulțumirea vizavi de acest aspect. La Gura Văii sunt copii atât din localitatea Căciulești cât și din Gura Văii.

Am stat de vorbă atât cu primarul localității cât și cu doamna director. Domnul primar își dorește ca toți copiii să aibă parte de condiții moderne, de clasei igierizate, puse la punct, dotate, pentru că s-a extins spațiul de la școala din centru cu încă patru clase și își dorește să aibă toți copiii în aceeași unitate de învățământ.

Noi am luat în calcul și dorința reprezentanților comunităților locale cât și dorința reprezentantului ilegal a unității de învățământ și a părinților.

Ceea ce putem face noi, mâine, am înțeles că vor părinții să vină la Inspectoratul Școlar să stea de vorbă cu mine, cu colegii noștri din Inspectoratul Școlar.

Vom vedea care va fi decizia finală pentru că decizia aparține comunității locale respectiv Primărie, unitatea de învățământ. Bineînțeles ținând cont de specific de dorința părinților

Primăria va trebui să decidă care este spațiul în care va funcționa tot procesul instructiv-educativ și pentru copiii din Gura Văii.” – ne-a declarat Florentina Moise

În total la școala din Gura Văii sunt peste 40 de elevi și preșcolari. Sunt copii atât din localitatea Căciulești cât și din Gura Văii. Părinții nemțulțumiți sunt dintr-o grupă mică de grădiniță în care sunt 18 copii.

Am încercat să luăm legătura și cu primarul comunei Girov, dar acesta nu a răspuns apelurilor telefonice.

PUBLICITATE