În cea mai mare liniște, Guvernul a împrumutat 2,5 miliarde Euro de pe piețele externe

Ministerul Finanţelor a împrumutat ieri prin eurobonduri 2,5 mld. euro, atât cât a programat, la a patra ieşire pe pieţele externe din acest an, din care 1,5 miliarde de euro pe maturitatea de 20 de ani şi 1 miliard de euro pe maturitatea de 9 ani, potrivit datelor Bloomberg, informează Ziarul Financiar.

Cererea totală a ajuns la 12 miliarde de euro, res­pectiv 7 miliarde de euro pentru maturitatea de 20 de ani şi 5 miliarde de euro la euroobligaţiunile cu scadenţa de 9 ani.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Înainte de aceste emisiuni, Ministerul Finanţelor mai împrumutase pe parcursul acestui an de pe pieţele externe 6,3 mld. euro prin două emisiuni de euro­obli­gaţiuni, precum şi 3,3 mld. dolari la cea mai recentă ieşire pe pieţele externe, nivelul cumulat al împru­muturilor externe de până în noiembrie ajungând la echivalentul a 9,1 mld. euro.

Statul a împrumutat în total 11,6 mld. euro de pe extern în anul 2020, dublu faţă de program.

La începutul lui 2020, când nu se anticipau efectele pandemiei de coronavirus, Ministerul Finanţelor anunţa că vrea să împrumute prin euroobligaţiuni circa 6 mld. euro în acest an.

În tot acest timp, Florin Cîțu, ministrul Finanțelor, ne explică cum își revine economia in ”V” și cum avem printre cele mai mari creșteri economice din Europa.

PUBLICITATE